Ce soluţii există în caz de alopecie. Când sunt indicate medicamentele

11 iunie 2021   Lifestyle

În jur de 70% din oameni se confruntă cu rărirea podoabei capilare după 35 de ani.Nu există un tratament-miracol pentru căderea părului. Totuşi, există soluţii care îi încetinesc ritmul.

În alopecie, tratamentul depinde de cauza ei. Astfel, în forma temporară, cum este cea apărută pe fond de stres şi de sarcină, rareori este indicat un tratament. Dacă te îngrijorează ritmul alert de cădere a părului, mergi la o consultaţie la medicul dermatolog. Pentru diagnosticare afecţiunilor părului şi ale scalpului se foloseşte tricoscopia. Aceasta constă în examinarea părului şi a scalpului cu ajutorul dermatoscopului sau videodermatoscopului, o lupă specială. Tricoscopia ajută la depistarea tuturor formelor de alopecie (areată, androgenetică etc.), precum şi a bolilor scalpului (printre care psoriazisul şi dermatita seboreică). Tricoscopia este nedureroasă şi fără efecte secundare.

Cât de eficiente sunt terapiile locale

Există mai multe tratamente cu aplicare locală, care pot fi prima opţiune dacă te confrunţi cu căderea excesivă a părului. Este vorba despre şampoane şi serumuri. Nu te încrede însă în miracolele pe care acestea le promit adesea. Înainte de alegerea lor, consultă totuşi un medic dermatolog, pentru că unele pot face mai mult rău decât bine. Este bine de ştiut că aceste produse sunt ineficiente dacă există afecţiuni la nivelul scalpului cauzate de micoze sau bacterii.   

Suplimente? Nu le lua la întâmplare!

Dacă eşti tentat să iei suplimente pentru a preveni căderea părului, este bine să ştii că acestea nu sunt întotdeauna necesare. Pentru ca astfel de produse să fie eficiente, este nevoie să răspundă unei carenţe alimentare care a dus la căderea părului. Iar pentru a se afla acest lucru, se impun analize de sânge. Astfel de suplimentele alimentare conţin, printre altele, vitamina B6, fier, zinc şi aminoacizi precum cistina şi metionina, compuşi care favorizează creşterea părului şi care contribuie la formarea cheratinei, proteina care intră în componenţa lui. Pentru a avea rezultate, o astfel de cură trebuie să dureze 3 luni.        

Laserul

O opţiune de tratament pentru persoanele cu alopecie este laserul. Este indicat celor care încă mai păstrează foliculii de păr, având ca efect stimularea creşterii podoabei capilare. Lumina emisă de laser pătrunde în piele, acţionând asupra metabolismului celular. De asemenea, activează circulaţia la nivelul scalpului. Îmbunătăţiri se pot observa la câteva luni după tratament. Laserul este contraindicat celor cu lupus sau cu boli neuropsihice.

Cum acţionează medicamentele

În alopecia androgenetică, sunt recomandate anumite terapii medicamentoase – minoxidilul şi finasterida. Minoxidilul, sub formă de loţiuni sau soluţii, se aplică pe scalp, de 2 ori pe zi, fiind indicat atât femeilor, cât şi bărbaţilor. Finasterida este un tratament hormonal care inhibă evoluţia alopeciei androgenetice şi se administrează oral. Nu este recomandată femeilor. Rezultatele se văd mai ales dacă alopecia este incipientă.                          

Implantul, opţiune scumpă

Soluţie reală contra alopeciei, implantul de păr are dezavantajul costurilor mari. Procedura durează, în medie, 6 ore şi se face după efectuarea unor analize medicale. Se aleg rădăcini din zona donatoare de la ceafă, după care se implantează în partea din faţă.  

Mai multe