Ce trebuie să ştii despre tulburarea obsesiv-compulsivă (OCD). Nu este doar o simplă obsesie
Comportamentele repetitive, precum spălarea mâinilor sau tendinţa de a face ordine în permanenţă pot afecta semnificativ atât viaţa socială a unei persoane, cât şi viaţa personală.
Când specialiştii în sănătatea mintală vorbesc despre tulburarea obsesiv-compulsivă (OCD), ei nu se referă la oamenii care sunt pur şi simplu pretenţioşi. Dacă eşti o persoană căreia îi place să aibă o casă curată şi ordonată sau îţi place să bei, în fiecare dimineaţă, o ceaşcă de cafea, înainte în serviciu, nu ai de ce să îţi faci griji! Linia dintre lucrurile pe care le facem zilnic, în mod obişnuit, şi tulburarea obsesiv-compulsivă este dată de apariţia anxietăţii în momentul în care lucrurile nu sunt făcute „ca la carte‟. Iată mai multe detalii despre acest sindrom cu care nu este deloc de glumit!
Tulburarea obsesiv-compulsivă (OCD) este o stare de anxietate, care se instalează în momentul în care persoana are gânduri nedorite, care provoacă la rândul lor, nevoia de a repeta anumite acţiuni. Printre comportamentele repetitive, se numără: curăţenia constantă, teama de autovătămare sau de rănire a altor persoane, spălatul mâinilor în mod repetat, verificarea încuietorii în mod constant, apariţia frecventă a gândurilor negative, chiar şi prezenţa impulsurilor agresive. De exemplu, o persoană care suferă de OCD este neliniştită şi are simptome de anxietate în momentul în care obiectele din casă sunt în dezordine sau într-o altă poziţie, faţă de cum stăteau iniţial. Iată 5 lucruri despre tulburarea obsesiv-compulsivă (OCD)!
OCD nu este un simplu obicei
Tulburarea obsesiv-compulsivă nu are legătură cu obiceiurile sau cu preferinţele normale. În timp ce persoanele obişnuite fac zilnic lucruri normale, precum: băutul cafelei în fiecare dimineaţă, persoanele care suferă de OCD simt o stare de rău şi de anxietate în momentul în care văd când lucrurile din casă nu sunt la locul lor sau când îşi amintesc că au uitat să facă un lucru, care nu era neapărat important.
Oamenii care suferă de OCD sunt diferiţi
Nu toate persoanele cu acest diagnostic au aceleaşi simptome. Unele persoane pot dezvolta ticuri (spre exemplu, pot şterge din instinct praful sau să îşi verifice constant căsuţa de e-mail fără un scop), în schimb ce alte persoane nu prezintă niciun semn vizibil, ci doar îşi fac griji cu privire la ordinea şi la viaţa lor.
În general, aceste persoane sunt solitare
Cei care au tulburări de acest tip sunt, în general, obsedate să nu se contamineze. Din cauza acestui aspect, multe persoane preferă să se izoleze şi să stea departe de ceilalţi, decât să fie jenaţi de acţiunile lor, atunci când se află în public.
Viaţa persoanelor cu OCD nu este perfectă
Ştiai că persoanele care suferă de tulburarea obsesiv-compulsivă pot fi la fel de dezordonate ca alte persoane? În general, persoanele obsedate de curăţenie, au o casă curată şi ordonată, însă unele dintre persoanele care suferă de OCD îşi fac mai multe griji repetitive cu privire la acest lucru, fără să acţioneze.
Se poate trata prin terapie
Doar pentru că unele persoane suferă acum de tulburare obsesiv-compulsivă, asta nu înseamnă o vor face toată viaţa. Chiar şi cele mai complicate simptome se pot trata cu ajutorul specialiştilor, prin terapie comportamentală. Desigur, acest lucru nu este un remediu universal, însă cu ajutorul acestei terapii, sunt şanse ca viaţa lor să devină mai bună.
Sursă foto: Shutterstock