Cireșele sunt foarte sănătoase, dar au și efecte adverse. Le știi?
Este sezonul cireșelor, iar cu toții ne dorim să consumăm cele mai delicioase fructe ale momentului. Cireșele sunt extrem de sănătoase, deoarece conțin vitamine, minerale și compuși vegetali, cu efecte benefice asupra organismului, însă, ca oricare alt aliment, pot aduce și efecte nedorite. Iată la ce trebuie să fii atent!
Cireșele pot fi de mai multe soiuri și culori, însă toate sunt hrănitoare, pline de fibre, vitamine și minerale. De pildă o cană cu cireșe (154 de grame) crude, fără sâmburi, oferă doar 97 de calorii, 2 g de proteine, 25 g de carbohidrați, 3 g fibre, 18% din valoarea zilnică de vitamina C, (o substanță esențială pentru sănătatea pielii și a sistemului imunitar) și 10% din cantitatea zilnică de potasiu, (necesar pentru reglarea tensiunii arteriale și pentru contracțiile musculare). De asemenea, cireșele conțin vitamine din complexul B, (B1, B2 și B6) mangan, cupru, magneziu și vitamina K.
Citește și: Cireșele au beneficii miraculoase pentru sănătate și te ajută să slăbești
Cireșele, beneficii peste măsură
Confrom „Healthline‟, consumul de cireșe ne ajută să ne recuperăm după exerciții fizice intense, îmbunătățește calitatea somnului, ajută la slăbit, are efecte pozitive asupra durerilor și rigidității articulare și îmbunătățește sănătatea inimii.
Dacă obișnuiești să consumi aceste fructe delicioase în cantități mari, trebuie să fii atent și la efectele adverse care pot să apară.
Vezi și: Prăjitură pufoasă cu cireșe. O rețetă simplă și delicioasă
Efectele adverse ale consumului de cireșe
Cireșele sunt excelente la gust, însă dacă știi că te confrunți, de obicei, cu probleme digestive este bine să limitezi consumul lor. Aceste fructe conțin fibre alimentare, iar consumul în exces poate cauza probleme gastrointestinale. Așadar, consumul excesiv de cireșe poate provoca gaze intestinale, balonare, vărsături însoțite de greață, arsuri ale stomacului și crampe. De reținut că aceste fructe au un efect ușor diuretic și laxativ.
Unele persoane sensibile pot dezvolta și alergii la acest fruct, iar copiii sunt trei ani nu ar trebui să consume cireșe întregi, deoarece prezintă risc de înec.
Sursă foto: Shutterstock