Coronavirus: cât este de periculos?
Transmiterea de la om la om a coronavirusului chinezesc (N-cov) a fost confirmată oficial şi în Europa. Ultimul caz, care a crescut numărul de infectări în Europa la opt, este în Germania, unde o femeie tocmai întoarsă din China, a transmis virusul unui coleg de servici. Îngrijorător este faptul că femeia nu prezenta niciun simptom atunci când colegul ei a luat virusul.
În prezent, patru nemţi şi patru francezi se află sub tratament pentru N-cov. Până acum, coronavirusul nu a făcut nicio victimă în afara Chinei, însă autorităţile franceze spun că, o pacientă din Paris, o femeia vârstică, se află în stare gravă.
Rata îmbolnăvirilor este în creştere
Până acum, au fost confirmate 5.974 de persoane infectate cu N-cov şi 132 de decese. Alţi 9.239 de oameni sunt supectaţi că au contractat acest virus. Numărul ţărilor unde a fost confirmaţi pacienţi cu coronavirus a ajuns la 16, ultima fiind Emiratele Arabe Unite, o ţară foarte populară pentru turiştii europeni, în special în această perioadă a anului. Cel mai tânăr pacient este o fetiţă de nouă luni din Beijing.
Autorităţile chineze din domeniul sănătăţii spun că, statistic, o persoană bolnavă transmit virusul altor două sau trei persoane sănătoase. Şi, este de aşteptat ca epidemia din China să dureze câteva luni, timp în care vorfi înregistrate zeci de mii de îmbolnăviri.
Cum se tratează
Deocamdată, nu există un tratament specific pentru coronavirus. Acesta cauzează pneumonie, iar pacienţii au simptome precum tuse şi dificultăţi de respiraţie. În cazurile mai severe, organele pot ceda, însă, fiind vorba de o pneumonie virală, antibioticele nu sunt de niciun ajutor. Nici medicamentele anivirale administrate, de obicei, pentru viroz, nu au vreun efect. Persoanele bolnave, internate în spital, primesc suport pentru plămâni, rinichi şi alte organe vitale, precum şi multe lichide pentru hidratare. Vindecarea depinde de cât de puternic este sistemul imunitar al fiecărui pacient. De aceea, majoritatea persoanelor decedate sunt fie bătrâni, fie bolnavi cu sistem imunitar scăzut. Pe de altă parte, vaccinul antigripal poate reduce contractarea coronavirusului.
Organizaţia Mondială a Sănătăţii spune că, deşi coronavirusul se răspândeşte rapid, nu este cazul să ne panicăm. În general, cu cât un virus este mai uşor transmisibil, cu atât „impactul“ este mai moderat. Pentru a te proteja de o posibilă infecţie, trebuie să te speli pe mâini cât mai des, înainte de a le duce la gură, la ochi sau la nas şi să porţi mască de protecţie. Perioada de incubare a virusului este de două săptămâni.