Cum să îţi păcăleşti creierul să elibereze substanţe care te fac fericit

1 octombrie 2021   Lifestyle

Între creier şi emoţii există o legătură majoră, încă de la naştere. Emoţiile influenţează starea de sănătate a creierului, iar creierul decide cât de intense pot fi emoţiile pe care le simţim. Ştiai că există modalităţi prin care îţi poţi „păcăli‟ creierul să te facă fericit?

Sistemul limbic (centrul emoţional) este partea creierului care ne controlează emoţiile, motivaţiile şi comportamentul. Creierul acţionează ca un mecanism de supravieţuire şi produce substanţe chimice, „bune‟ sau „rele‟ pentru corp. Printre substanţele benefice se află şi cele care ne fac fericiţi: dopamina, oxitocina, serotonina şi endorfinele. Iată cum îţi poţi influenţa creierul să le elibereze!

Cum stimulezi nivelul de dopamină

Adesea numită „drogul fericirii‟, dopamina este responsabilă pentru motivaţiile şi pentru acţiunile noastre, ne ajută să luăm decizii şi să simţim plăcere atunci când ne atingem obiectivele. Mai precis, dopamina este substanţa primită „cadou‟ de către creier atunci când ne-am dus obiectivul la bun sfârşit. Poţi să îţi creşti nivelul de dopamină astfel: stabilirea unor obiective clare, iniţierea unor acte de bunătate faţă de ceilalţi, renunţarea la fumat (un studiu a arătat că fumătorii au o capacitate mai mică de producere a dopaminei cu 15-20% mai mică decât nefumătorii), reducerea consumului de grăsimi saturate (cum ar fi cele din grăsimi animale, unt, lapte integral, uleiuri), odihnă suficientă şi minimum 30 de minute de mişcare zilnică.

Citeşte şi: Cum poate mâncarea să ne influenţeze starea de spirit şi care sunt cele mai bune alimente pentru a combate depresia 

Consumul de ciocolată neagră creşte nivelul de oxitocină

Cunoscutul „hormon al iubirii‟ sau „hormonul alintat‟, oxitocina este eliberată prin interacţiuni sociale, cum ar fi: oferirea sau primirea de cadouri, contactul vizual sau oferirea sau primirea afecţiunii (cum ar fi o strângere de mână sau o îmbrăţişare). Îţi poţi creşte nivelul de oxitocină astfel: menţine contactul vizual în timpul conversaţiilor, mergi la masaj, îmbrăţişează un prieten, joacă-te cu animalul de companie, meditează şi împărăşeşte un secret cu o persoană dragă.

Serotonina, medicamentul „antidepresiv‟ 

Serotonina este medicamentul „antidepresiv‟ al creierului. Acest hormon apare când simţi că viaţa şi toate eforturile tale contează. Lipsa de serotonină poate duce la o poftă mai mare sau redusă de mâncare, la dureri de stomac şi la supărare. Nivelul de serotonină poate fi crescut prin aportul de alimente care conţin triptofan, precum: carne de curcan, ouă, brânză, produse din soia, ananas, somon sau nuci, dar şi prin: practicarea unui sport în mod regulat, plimbări prin aer liber, meditaţie şi yoga.

Citeşte şi: Ce parte a creierului tău este dominantă? Una controlează logica şi raţiunea, cealaltă, creativitatea şi intuiţia

Endorfinele stimulează fericirea

Endorfinele sunt substanţele produse în mod natural de sistemul nervos pentru a face faţă durerii şi stresului şi acţionează ca un stimulent al fericirii. Poţi creşte nivelul de endorfine astfel: efectuarea de minimum 30 de minute de exerciţii fizice, consumul de ciocolată neagră şi de alimente picante, râsul şi interacţiunile sociale, aromaterapia (difuzarea în aer de: vanilie, lavandă sau mentă), yoga şi meditaţie.

Sursă foto: Shutterstock

Mai multe