Cum să-ţi amenajezi locuinţa? 4 reguli de decor rustic pentru o casă primitoare

14 septembrie 2020   Lifestyle

Atmosfera rustică, aşa cum o ştii tu din casele de la ţară ale bunicilor sau ale părinţilor, domină trendurile actuale în decoraţiuni de interior. Fie că vorbim de rusticul neaoş, românesc, fie de cel specific altor ţări, tendinţa întoarcerii la rădăcini este una foarte puternică. Dacă eşti o admiratoare a stilului tradiţional, te ajutăm să-ţi amenajezi casa la limita cu modernul, fără ca locuinţa ta să capete un aspect... prăfuit.

Covoarele şi carpetele ţesute la război: piese dominante

Poate că n-ai fost prea încântată pe vremuri, atunci când bunica ţi le-a lăsat ca zestre. Astăzi, aceste covoare ţesute de mână, din lână, din cânepă şi din alte fibre naturale, nu doar că domină decorul interior al multor pensiuni şi case de vacanţe din România, dar se găsesc de cumpărat la preţuri foarte piperate. În plus, combinate cu elemente de mobilier şi cu ornamente moderne şi neutre, dar din materiale naturale, aceste piese de artizanat vor spune o poveste foarte şic în casa ta. Covoarele tip preş, replici ale celor vechi, ţărăneşti, se găsesc în oferta multor magazine de mobilă şi decoraţiuni. Dacă alegi un model cu lucrătură complicată şi cu fibre în culori puternice, aşază-l într-o încăpere unde tonurile celorlalte obiecte sunt de alb, crem sau nisipiu.

Covor tip preş lucrat manual, Vivre, 55 lei

Covor tradiţional ţesut la gherghef, IIANA, 693 lei

Pernele brodate dau viaţă unei canapele moderne

Pernele decorative brodate cu elemente geometrice româneşti au revenit în forţă pe piaţa decoraţiunilor interioare, iar unele lucrate după tehnica veche a bunicelor se vând în magazinele de artizanat la preţuri care ajung şi la 100 de euro. Realizate din materiale naturale, precum inul gros sau pânza de bumbac, feţele de pernă brodate cu motive ţărăneşti, în nuanţe predominante de roşu, negru, pot scoate din anonimat o canapea acoperită cu o cuvertură din bumbac sau chiar din in, într-o nuanţă naturală de bej. Dacă broderia pernei este simplă şi într-o singură culoare, de preferat tradiţionalul roşu, poţi aduce în decor şi un alt element cu aspect vizual puternic, precum un preş ţărănesc.

Faţă de pernă ţesută la război, Lada de zestre, 140 lei

Pernă cu motive tradiţionale, Etsy.com, 61,57 euro

Comode pictate şi scaune tapisate, pentru un rustic pregnant

Autenticul românesc transpare şi în obiectele de mobilier. Dacă vrei să dai un aer tradiţional mai intens casei tale, ai opţiuni în materie de dulapuri sau comode pictate manual, bănci şi scaune cu tapiserie multicolorată, lucrată de mână după modele ţărăneşti vechi. Preţurile unor astfel de obiecte sunt pe măsura muncii şi a talentului celor care încă mai ştiu să creeze în stil autentic. În cazul în care optezi pentru mobilier cu aer rustic, vechi, păstrează covoarele şi celelalte obiecte decorative secundare în tonuri uni, complementare celor ale mobilierului. 

Bancă tapisată cu model maramureşean, IIANA, 980 lei

Noptieră pictată tradiţional, Magazinul cu tradiţii, 784 lei

O bucătărie ca la bunici

Este o cameră pentru care amenajarea în stil rustic este cel mai uşor de realizat. Elementul dominant este faţa de masă din pânză, brodată ca pe timpuri, cu elemente florale cusute în cruciuliţe. Poţi alege, în locul acesteia, o traversă de masă cu motive geometrice, completată de ştergare din pânză pentru şters pe mâini. O glastră cu aspect învechit şi scaune de masă din lemn masiv, cu spătar, ar completa şi mai autentic decorul unei bucătării rustice. Adaugă şi o draperie scurtă din bumbac, albă şi cu volane, la ferestre!

Traversă de masă din pânză brodată, Cununa.com, 230 lei

Faţă de masă lucrată manual, Lada de zestre, 320 lei

FOTO Shutterstock.com 

Mai multe