Cum ţi se schimbă personalitatea dacă te laşi de fumat şi ce se întâmplă la 35 de ani

18 februarie 2021   Lifestyle

De câte ori ai auzit că „fumatul îţi pune în pericol sănătatea”? Probabil de foarte multe ori, mai ales dacă ai încercat în repetate rânduri să renunţi la acest obicei nesănătos. Potrivit unui studiu, realizat în anul 2019, la nivel global, nicotina a ucis mai mult de 7 milioane de oameni. Cu toate acestea, consumul de tutun este frecvent în întreaga lume, fără să se ţină cont de efectele negative nu doar asupra fizicului, ci şi a psihicului.

În caz că nu ştiai, tutunul îţi poate modifica radical felul de a fi, iar unii afirmă că tot ce face acest viciu este să îţi distrugă personalitatea. În urma unui studiu realizat la Universitatea din Missouri, pe un grup de persoane cu vârste cuprinse între 18 şi 35 de ani, s-a constatat că fumătorii au un nivel ridicat de impulsivitate şi nevrotism şi sunt predispuşi mai mult la stări de anxietate.

Dacă renunţi la fumat, vei fi mai fericit?

În urma studiului, specialiştii de la Missouri au observat că nivelul de impulsivitate şi nevrotism al persoanelor care au renunţat la tutun a scăzut semnificativ. Potrivit lor, dacă te laşi de ţigări vei deveni mai sociabil şi vei fi mai dispus să cunoşti oameni noi. Ca să nu mai vorbim că renunţarea la fumat te va face să te simţi mult mai fericit. Odată ce ai renunţat la acest obicei, vei putea gândi mai clar şi vei putea analiza lucrurile esenţiale din viaţa ta cu mai multă luciditate.

Ce se întâmplă cu cât înaintezi în vârstă

Oamenii de ştiinţă spun că, odată ce ai atins vârsta de 35 de ani, personalitatea ta este deja formată, iar renunţarea la substanţele toxice va fi destul de provocatoare şi mai greu de realizat. Cu trecerea timpului, poftele, lipsa de răbdare şi izbucnirile nervoase nu vor mai fi doar efectele secundare ale ţigărilor, ci parte din ceea ce eşti; vor deveni trăsături ale personalităţii tale. Tocmai de aceea, specialiştii te sfătuiesc să încerci să renunţi la fumat, până nu îţi va fi mult prea greu!

Sursă foto: Shutterstock 

Mai multe