Cum trebuie păstrate ouăle: cu vârful în sus sau în jos?

15 februarie 2021   Lifestyle

Pentru a rezista cât mai mult timp şi a-şi păstra calităţile, fiecare aliment are nevoie de un spaţiu de depozitare şi de o temperatură propice. Ştiai, însă, că, pentru ouă, nu e suficient să fie îndeplinite doar aceste condiţii, ci e important să fie păstrate într-o anumită poziţie?

Chiar dacă legislaţia din România prevede ca ouăle să fie păstrate în frigidere speciale, la temperaturi joase (în supermarketuri şi restaurante), aceste condiţii nu sunt obligatorii în alte ţări.

După recoltarea de la găini, ouăle pot fi păstrate 20 de zile într-un loc răcoros (maximum 15 °C), fără oscilaţii de temperatură. Abia după acest interval ele trebuie depozitate la 5 °C, la frigider. S-au făcut multe studii pentru a vedea necesitatea conservării ouălor la temperatura camerei sau în frigider, iar acestea au relevat că nu există diferenţe.

În schimb, mult mai importantă decât temperatura pare să fie poziţia în care sunt ţinute ouăle, fie în carton, fie pe uşa frigiderului. 

Ouăle nu sunt uniforme: au un capăt ascuţit şi un capăt mai rotunjit, unde se află un sac de aer. Această celulă aeriană are rolul de a asigura puiului dintr-un ou fertilizat aerul necesar înainte ca acesta să spargă coaja.

Totodată, acest sac de aer poate conţine bacterii care să contamineze conţinutul oului. De aceea, când este aşezat cu partea rotunjită în jos, presiunea exercitată poate face ca bula de aer să migreze în sus, contaminând în special gălbenuşul. Albuşul de ou sau albumenul este rezistent la bacteriile periculoase, în timp ce gălbenuşul este un loc ideal pentru dezvoltarea bacteriilor.

De aceea este recomandat să păstrăm ouăle cu vârful în jos, deoarece partea rotunjită şi, implicit, bula de aer, vor rămâne în partea de sus.

FOTO Shutterstock

Mai multe