De ce provoacă fasolea gaze intestinale. Care sunt cele mai „periculoase“ soiuri, cum putem reduce flatulenţa
Fasolea boabe este unul dintre cele mai sănătoase şi nutritive alimente, e delicioasă şi poate fi preparată în fel şi chip. Însă vine cu un efect secundar care îi „descurajează“ pe mulţi când vine vorba de consumul ei: gazele. Ce se întâmplă în organismul nostru când o mâncăm şi de ce provoacă flatulenţă?
Gazele fac parte din procesul digestiei şi nu ar trebui să fie nicio ruşine în asta. Cu siguranţă, cel puţin de câteva ori în viaţă suntem extrem de jenaţi când ni se întâmplă în public, însă e absolut normal ca o persoană sănătoasă ai aibă gaze de până la 14 ori pe zi, inclusiv în timpul somnului.
Totuşi, consumul unor alimente, în special cel de leguminoase (fasole boabe, năut, linte) potenţează acest proces fiziologic natural.
Ce se întâmplă în corpul nostru când mâncăm fasole?
Fasolea conţine un tip de zaharuri, numit oligozaharide, că organismul uman nu se poate descompune pe deplin. Oligozaharidele sunt molecule mari şi nu sunt absorbite în acelaşi mod ca alte zaharuri, prin procesul digestiv normal care are loc în intestinul subţire. Acest lucru este cauzat de faptul că organismul uman nu produce, de fapt, enzima care descompune oligozaharidele.
Oligozaharidele nedigerate parcurg tot tractul digestiv intacte, până la intestinul gros. Abia aici interacţionează cu unele bacterii, care, în cele din urmă, descompun oligozaharidele. Acest proces este cel care produce gazul, eliminat prin procesul de flatulenţă.
Ce soiuri produc cele mai multe gaze intestinale
Cu toate acestea, nu toate soiurile sunt la fel. Fasolea neagră, cea roşie şi fasolea albă cu boabe mici şi rotunde produc cele mai multe gaze. La polul opus este fasolea pestriţă.
Aşa cum menţionam, fasolea este un aliment complet, plin de proteine vegetale şi fibre, săţios, foarte bun în post, de aceea nu ar trebui să aveţi reţineri în a o consuma. Mai ales că efectul nedorit al gazelor poate fi redus.
Cum reducem gazele
O metdodă des folosistă care poate să scadă flatulenţa este să le înmuiaţi boabele de fasole peste noapte sau cel puţin 12 ore înainte de a o găti. O altă modaltate ar fi adăugarea de ierburi aromatice şi condimente în mâncare: mentă, usturoi, seminţe de fenicul, ceapă şi ghimbir, care fac fasolea mai uşor de digerat.
De asemenea, când consumaţi alimente bogate în fibre, beţi mai multă apă decât de obicei, iar acest lucru poate ajuta, de asemenea, la reducerea flatulenţei.
FOTO Shutterstock