De ce riscul de boli cardiace este mai mare la femeile aflate la menopauză
Asociaţia Americană a Inimii avertizează că menopauza este o perioadă cu risc cardiac crescut. De aceea, este nevoie de controale periodice şi de adoptarea unor măsuri preventive.
Implicat în apariţia riscului cardiovascular este estrogenul, mai exact, scăderea nivelului acestui hormon la menopauză. Se ştie că estrogenul are efecte protectoare asupra tensiunii arteriale şi a colesterolului, fiind important pentru sănătatea inimii. De asemenea, estrogenul este „responsabil” pentru faptul că femeile încep să dezvolte boli de inimă cu zece ani mai târziu decât bărbaţii.
Simptomele infarctului pot fi diferite la femei
În cazul femeilor, există unele particularităţi în cazul apariţiei infarctului, simptomele putând fi diferite de cele care apar la bărbaţi. Astfel, pot fi semne ale infarctului la femei: senzaţia de epuizare, gâfâiala la efort, greaţa sau starea de vomă. Şi anxietatea, insomnia şi oboseala persistentă pot arăta că inima este în suferinţă. Femeile cu cel puţin un factor de risc cardiovascular (fumat, stres, sedentarism, hipertensiune, nivel crescut al colesterolului rău, diabet) trebuie să acorde o atenţie aparte prevenirii atacului de cord.
Măsuri cu efect protector
Femeile – de altfel, întreaga populaţie adultă -, este indicat să respecte unele măsuri pentru a-şi reduce riscul de apariţie a bolilor cardiovasculare. Se recomandă: păstrarea unei greutăţi normale (sau aproape de normal), mişcarea (probabilitatea de instalare a bolii coronariene este aproape redusă la jumătate la persoanele cu o viaţă activă), alimentaţia echilibrată, menţinerea nivelului normal al colesterolului şi renunţarea la fumat şi la excesul de alcool.