„Depresia afectează doar starea de spirit‟. Cele mai întâlnite mituri despre această afecţiune

13 decembrie 2021   Lifestyle

Depresia este o afecţiune reală, care afectează tot mai multe persoane. De-a lungul timpului, s-au creat o mulţime de controverse în jurul acestui subiect, des dezbătut în spaţiile publice. Iată câteva dintre cele mai întâlnite credinţe despre această afecţiune!

Mulţi oameni presupun că depresia vine la pachet cu simptome evidente, cum ar fi tristeţea profundă sau nevoia de retragere din viaţa socială. Deşi acestea pot fi semne ale depresiei, nu este mereu valabil ca toate persoanele care se confruntă cu această afecţiune să le aibă. La adulţi, cei care sunt mai puţin confortabili să îşi exprime emoţiile, semnele depresive sunt mai greu de intuit. Iată şi alte mituri despre această afecţiune!

Mit: „Toată lumea devine uneori deprimată‟

Multe persoane spun că „se simt deprimate‟, dar depresia este mai mult decât un simplu moment de tristeţe. Depresia este un diagnostic pe care nu toată lumea îl experimentează. Tristeţea este o emoţie care vine şi pleacă, pe când depresia este constantă şi durează mai mult timp, adesea o lună sau chiar mai mult. De asemenea, depresia vine la pachet cu o mulţime de simptome, printre care: lipsă de interes pentru activităţile care îţi făceau plăcere, lipsă de poftă de mâncare, oboseală sau stimă de sine scăzută.

Mit: „Depresia se declanşează din cauza gândurilor triste‟

Moartea unei persoane dragi sau încheierea unei relaţii ar putea creşte riscul de depresie, dar depresia nu este întotdeauna cauzată de un incident negativ. Ea poate fi provocată şi de evenimente inexplicabile, cum ar fi cele de deznădejde sau cele de frică. Ele pot apărea brusc şi inexplicabil, chiar şi când lucrurile din viaţa ta par să meargă bine.

Mit: „Depresia afectează doar starea de spirit‟

Depresia nu afectează doar starea de spirit, ea diminuează energia şi poate perturba somnul. De asemenea, o serie de simptome fizice au fost asociate cu depresia, precum: urticarie, migrene, probleme respiratorii sau probleme gastrointestinale. Se pare că există o legătură strânsă între inflamaţii, boli autoimune şi depresie. Un studiu danez a constatat că pacienţii cu o boală autoimună au şanse cu 45% mai mari să sufere de depresie şi invers. 

Mit: „Depresia este greu de tratat‟

Cu ajutorul specialiştilor, depresia poate fi una dintre cele mai simple boli de tratat. Asta pentru că acest subiect a fost foarte bine cercetat. Cu ajutorul terapiei şi tratamentului medicamentos prescris de către specialist s-a constat că până la 70% dintre persoanele cu depresie majoră pot prezenta îmbunătăţiri considerabile. Important este acceptarea ajutorului: „cu cât tratamentul începe mai devreme, cu atât este mai eficient‟, potrivit National Institute of Mental Health.

Sursă foto: Shutterstock 

Mai multe