Diferenţele tulpinii Delta faţă de virusul iniţial şi „mesajul‟ ei pentru omenire

27 august 2021   Lifestyle

Varianta Delta este acum tulpina dominantă care cauzează boala COVID-19 în multe părţi ale lumii şi se răspândeşte cu viteză şi în România. Cu ce diferă tulpina Delta faţă variantele anterioare ale virusului? Cât de contagioasă este, afectează mai mult copiii, cât ne mai protejează vaccinurile, mutaţiile se opresc la Delta? Răspunsurile pe care le avem până acum!

Identificată pentru prima dată în India, în decembrie 2020, Delta reprezintă acum un nou atac al coronavirusului, iar printre victime se numără nu doar persoanele nevaccinate, ci şi cele care au făcut dozele de vaccin. Tinerii şi copiii sunt şi ei expuşi infectării, iar riscul de contagiozitate este mult mai mare, spun experţii. Iată ce trebuie să ştie persoanele complet vaccinate şi nevaccinate despre varianta dominantă Delta!

Contagioasă ca varicela

Cea mai îngrijorătoare caracteristică a tulpinii Delta este că se răspândeşte mult mai uşor decât versiunile anterioare. O persoană infectată cu virusul iniţial îmbolnăvea alte 2,5 persoane, în medie.

Despre Delta se ştie până în prezent că infectează alte cinci până la opt persoane, spune Ravina Kullar, purtător de cuvânt al Societăţii de Boli Infecţioase din America (IDSA). Conform documentelor deţinute de Centrul pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor (CDC), varianta este la fel de contagioasă ca varicela şi mai transmisibilă decât SARS, Ebola, răceala comună, virusul gripal anual şi variola.

Vaccinurile oferă protecţie în continuare

Datele disponibile sunt preliminare, dar până acum, două doze de vaccin, dezvoltate de Pfizer, sunt eficiente cu până la 88% în prevenirea simptomelor COVID-19. Procentul de eficienţă este mai scăzut faţă de cifra de 95%, prezentată iniţial, în ceea ce priveşte infecţia cu SARS-CoV-2, varianta iniţială.

Vaccinul tip Moderna este, de asemenea, extrem de eficient împotriva Delta, posibil mai mult decât Pfizer, spune John Zaia, director al Centrului pentru Terapie Genică al City of Hope din Duarte, California.

Vaccinul cu o singură doză, de la Johnson&Johnson este mai puţin eficient împotriva Delta, dar, subliniază dr. Zaia, este încă foarte bun în prevenirea spitalizărilor şi a morţii, la fel şi Pfizer sau Moderna.

Delta nu este mai agresivă decât virusul original

Unele studii sugerează că tulpina Delta este de vină pentru un număr mai mare de pacienţi spitalizaţi decât virusul original, altele contrazic această ipoteză „Nu cred că provoacă boli mai grave‟, spune dr. Zaia: „Vedem mai multe spitalizări şi decese, deoarece există mai multe cazuri‟. Delta pare să producă aceleaşi simptome ca versiunile anterioare ale virusului, adică febră şi frisoane, tuse, dificultăţi de respiraţie, pierderea gustului sau a mirosului, cefalee, congestie. Există câteva indicii timpurii, că tusea şi pierderea mirosului pot fi mai puţin frecvente în cazul variantei Delta. Ca şi la mutaţiile anterioare, persoanele vaccinate au, de regulă, simptome mai uşoare şi sunt mai puţin susceptibile de a merge la spital sau de a muri din cauza infecţiei.

Citeşte şi: Cât de eficiente sunt vaccinurile actuale pentru varianta Delta a virusului SARS-CoV-2

Afectează mai puternic copiii?

Un studiu britanic preliminar a constatat că testele pozitive COVID-19 la copii cu vârste cuprinse între 5 şi 12 ani păreau să conducă o parte importantă din creşterea cazurilor de infecţie cu varianta Delta. De fapt, nu este clar că cei mici sunt mai predispuşi la îmbolnăvire. Poate însă fi vorba despre un factor care atrage atenţia asupra cât de rapid se răspândeşte Delta la copii, sugerează medicul Zaia pentru thehealthy.com, şi care mai spune că „majoritatea persoanelor din orice grupă de vârstă, care se află în spital sau pe moarte, sunt nevaccinate‟.

Persoanele vaccinate pot transmite în continuare Delta

De fapt, pot fi mai infecţioase, având în vedere că încărcăturile virale din Delta pot fi de 1.000 de ori mai mari decât în cazul tulpinilor anterioare, potrivit unui studiu din revista Genomic Epidemiology.

„Delta a crescut cantitatea de virus care apare în gât şi nas‟, spune dr. Zaia. Acest lucru este atât la persoanele vaccinate, cât şi la cele nevaccinate.

Citeşte şi: Vaccinul de la Pfizer: cât de mult protejează faţă de varianta indiană a noului coronavirus

Delta nu este prima mutaţie şi nu va fi ultima

Ca virus ARN, SARS-CoV-2 s-a modificat neaşteptat. Majoritatea mutaţiilor nu au un impact suplimentar asupra sănătăţii umane, în comparaţie cu prima tulpină a virusului care a afectat întreaga lume, dar altele au. Una a fost varianta Alpha, identificată pentru prima dată în Marea Britanie. „Aş spune că Alpha se ruşinează în faţa variantei Delta‟, spune dr. Kullar.

Beta (Africa de Sud) şi Gamma (Brazilia) sunt, de asemenea, „variante care îngrijorează‟. Versiunea Lambda emergentă, observată pentru prima dată în Peru, este o „variantă care prezintă interes‟. Vaccinarea mai multor persoane este singurul lucru care va opri răspândirea de noi variante, potenţial mai letale şi mai infecţioase.

„În orice caz, varianta Delta ne spune că toată lumea trebuie să se vaccineze‟, concluzionează dr. Kullar. „Cu cât sunt mai mulţi oameni vaccinaţi, cu atât vom ajunge mai aproape de imunitatea turmei‟ (atunci când există suficienţi oameni vaccinaţi într-o comunitate pentru a rupe lanţul infecţiilor.)

@shutterstock

Mai multe