Durerile de sâni: ar trebui să te îngrijoreze?

26 mai 2020   Lifestyle

De-a lungul vieţii, multe femei se confruntă cu dureri de sâni mai mult sau mai puţin intense. Adesea, acest simptom are legătură cu modificările hormonale. Destul de rar, durerea şi sensibilitatea sânului pot să apară în cancerul mamar.

Denumită medical mastodinie, durerea de sân este îngrijorătoare pentru cele mai multe femei, fiind unul dintre motivele frecvente ale prezentării la medic. Poate apărea la unul sau la ambii sâni, fiind însoţită adesea de senzaţia de tensiune, de arsură sau junghi. Alteori, poate iradia axilar, spre membrul superior şi chiar spre baza gâtului.

De ce apar

La femeile tinere, de multe ori, mastodinia debutează înaintea menstruaţiei. Se succede ciclic, având cauze hormonale şi afectează ambii sâni. În schimb, cea care nu are legătură cu menstruaţia afectează, de regulă, un singur sân. Poate fi prezentă şi în sarcină, înainte şi în timpul menopauzei, mai ales dacă se urmează tratamente de substituţie hormonală. La femeile aflate la menopauză, durerea mamară seamănă mai ales cu o înţepătură.

Unele probleme mamare (chisturi, traume), infecţiile sânilor şi administrarea anticoncepţionalelor orale sau a tratamentelor de infertilitate sunt alte cauze ale mastodiniei. Foarte rar, durerea locală poate însoţi cancerul mamar, cel mai frecvent în stadii avansate, sau mastita carcinomatoasă, o formă de cancer care apare mai ales la femeile tinere.

Pentru atenuarea durerilor de sâni, poartă un sutien ferm (nu stâmt), limitează consumul de cafea, de ciocolată şi evită grăsimile. Poţi folosi un unguent cu antiinflamator. Durerile mamare premenstruale care au un caracter intens, ce perturbă efectuarea treburilor zilnice, pot fi reduse cu ajutorul unor analgezice.

Ce simptome ale sânilor trebuie să te trimită la medic

Dacă durerea de sâni se agravează şi, în plus, este însoţită de apariţia unui nodul palpabil, este nevoie de un control medical, pentru aflarea cauzei.

De asemenea, sunt anormale următoarele semne şi trebuie să mergi la medic dacă apar: senzaţie de nodul sau de îngroşare a sânului, prezenţa unui nodul la subraţ, retracţia pielii, mamelon înfundat, inflamaţie persistentă sau dureroasă a pielii, prurit, roşeaţă sau eczemă la nivelul mameloanelor, secreţie mamelonară, orice modificare vizibilă pe sâni sau la subraţ.

Mai multe