Durerile menstruale: de ce apar şi ce poţi face pentru a le calma

2 iunie 2020   Lifestyle

Dismenoreea, adică durerile care însoţesc ciclul menstrual, apar la multe femei, mai exact la 50 – 80% dintre ele. Crampele specifice acestei perioade sunt mai puternice în primele 24 de ore de la debutul ciclului menstrual şi, de obicei, se reduc după 1-2 zile. Iată de ce apar şi câteva măsuri care ajută la reducerea intensităţii lor!

Contracţiile uterului necesare pentru eliminarea ciclului menstrual sunt responsabile, în principal, de apariţia durerilor pelviene şi lombare. Pentru unele femei, durerile care însoţesc ciclul menstrual sunt foarte intense, dismenoreea fiind cauză importantă de absenteism şcolar şi profesional, informează aufeminin.com.

Dismenoreea este clasificată în: primară (apare în adolescenţă şi este, de obicei, lipsită de gravitate) şi secundară (survine la vârsta adultă  şi poate fi asociată cu unele afecţiuni).

Durata dismenoreei variază de la o femeie la alta. La unele durează 1-2 zile, la altele se poate menţine pe toată durata ciclului menstrual. Şi intensitatea simptomelor poate varia de la caz la caz. În principal, durerile menstruale apar în regiunea pelviană şi pot iradia în zona lombară. La unele femei, în afară de aceste simptome mai pot apărea vărsături, ameţeli, scăderea tensiunii şi durerile de cap.

Pot fi cauzate de endometrioză

Dismenoreea primară, care poate să apară după câteva luni de la instalarea primului ciclu menstrual, este, în general, lipsită de gravitate, fiind cauzată de modificările care au loc în organism în timpul ciclului menstrual (excesul de prostaglandine produse de mucoasa uterină în momentul eliminării menstruaţiei). În dismenoreea secundară, cauzele pot fi: endometrioza, fibromul uterin, polipii uterini, steriletul.

Ce tratamente ajută la calmarea crampelor menstruale

„Dismenoreea se caracterizează prin trei aspecte: contracţie uterină, inflamaţie şi durere”, explică dr. Odile Bagot, specialist obstetrică-ginecologie. Astfel, tratamentul eficace pentru a atenua durerile menstruale este reprezentat de: un medicament antispastic (spasmolitic) contra contracţiilor, un antiinflamator (ibuprofen) pentru a calma inflamaţia şi un medicament antalgic (paracetamol) pentru a reduce durerea.

Alte măsuri care s-au dovedit eficiente în calmarea durerilor sunt: o sursă de căldură amplasată pe abdoment (o sticlă cu apă caldă), masajul spatelui, yoga, activităţile relaxante. În timpul ciclurilor menstruale dureroase se recomandă reducerea consumului de cafea, de dulciuri, de grăsimi şi de alcool. În schimb, este bine să se consume alimente care conţin acizi graşi Omega-3 (somon, macrou), magneziu (nuci, migdale, linte, legume verzi) şi vitamina B6 (carne de curcan, cereale intergrale, gălbenuş, fasole, banane).

Mai multe