Felul în care mergi îi poate spune agresorului că eşti victima perfectă! Cum te fereşti de psihopaţi şi alţi infractori
Chiar dacă nu ai conştientizat până acum, un agresor te poate găsi victima potrivită doar uitându-se la felul în care mergi, la postura şi mişcările corpului. Află mai multe din articolul următor.
Pentru infractorii care caută victime, mersul este un indicator important
Studiile anterioare au arătat cum infractorii îşi selectează victimele în funcţie de modul în care acestea merg. Mai exact, atunci când puşcăriaşilor (încarceraţi pentru agresiuni) li s-au cerut să vizioneze videoclipuri cu persoane care merg, la sfârşit aceştia le-au încadrat în două categorii: cele care par o ţintă uşoară şi cele de care nu s-ar atinge. Diferenţele în ceea ce priveşte mersul au inclus: lungimea pasului (dacă este potrivit, prea mic sau prea mare); mişcarea de greutate (în sus şi în jos), mişcarea laterală şi balansarea picioarelor (dacă se ridică uşor în timpul mersului).
Cine sunt agresorii
În ceea ce priveşte infractorii, caracteristicile personalităţii pot prezice criminalitatea. Persoanele cu mai multe trăsături psihopatice pot percepe mai bine vulnerabilitatea victimelor. De exemplu, persoanele machiavelice au tendinţa de a-şi manipula victima, iar agresorii sadici simt plăcere în a răni pe ceilalţi. Nu este încă cert dacă şi infractorii narcisici pot găsi şi agresa o persoană din cauză că se iubesc prea mult pe sine şi sunt concentraţi pe propria persoană. Inclusiv Ted Bundy, cel mai cunoscut criminal în serie american, a precizat într-un interviu, în 1985, că putea să recunoască o victimă după felul în care mergea pe stradă şi îşi înclina capul, dar şi după modul în care părea că avea grijă de ea.
Alte aspecte de care trebuie să ţii cont
Nu doar felul în care mergi, dar şi postura, gesturile şi mişcările corpului pot atrage un agresor. De exemplu, infractorii pot vedea o potenţială victimă atunci când mişcările corpului nu sunt în concordanţă (sincronicitate) unele cu celelalte: balansarea mâinilor şi picioarelor, mişcarea laterală, lungimea pasului (dacă este prea mare sau prea scurt) etc. Cu alte cuvinte, orice apariţie “necomună” sau “diferită” atât a corpului, cât şi a hainelor şi accesoriilor le pot atrage atenţia infractorilor.
Cum te protejezi împotriva agresorilor
Atunci când mergi pe stradă, mai ales dacă este seară, încearcă să nu mai asculţi muzică la căşti sau să stai pe telefon, ci mai degrabă să fii conştientă de ceea ce se întâmplă în jurul tău. Este mai puţin probabil ca agresorii să intre în contact cu persoanele care au încredere în sine. Asta se reflectă şi în felul de a merge: hotărât şi grăbit. Încearcă să nu te îndrepţi spre teritorii necunoscute de tine, fără iluminat public şi fără o persoană apropiată ţie. Mergi prin zonele în care se află şi alţi trecători.
FOTO Shutterstock.com