Foloseşti gel igienizant pentru mâini? Ce trebuie să ştii dacă te expui la soare

21 iunie 2020   Lifestyle

Când nu avem la îndemână apa şi săpunul, mulţi dintre noi folosim gelurile igienizante pe bază de alcool, mai ales că sunt foarte practice. Totuşi, dermatologii atrag atenţia că, utilizate vara, sub acţiunea razelor soarelui, aceste geluri pot avea efecte nefaste asupra pielii, mai ales în cazul copiilor.

Este de dorit ca gelurile hidroalcoolice să nu fie folosite pe plajă, recomandă dr. Marta Frieyro, medic dermatolog, potrivit doctissimo.fr.

Sub acţiunea razelor soarelui, gelurile de mâini pe bază de alcool pot dăuna pielii, mai ales în cazul copiilor, putând cauza inclusiv arsuri cutanate. Absorbţia rapidă a soluţiilor hidroalcoolice precum gelurile igienizante poate crea o falsă senzaţie de evaporare totală de pe piele. Totuşi compuşii din astfel de produse „rămân  mult pe suprafaţa pielii”, potrivit specialistului. Dr Frieyro recomandă folosirea apei şi a săpunului pentru igienizarea mâinilor, gest care nu are riscuri pentru sănătatea epidermei.

Medicul dermatolog Brigitte Milpied afirmă că alcoolul din aceste produse este un agent iritant care poate usca şi deshidrata pielea. Potrivit dr. Milpied, pielea trebuie să suporte, în acelaşi timp, două agresiuni: cea a alcoolului din astfel de produse şi cea a radiaţiilor UV.

Este nevoie, de asemenea, de precauţii şi în cazul gelurilor care conţin parfum şi uleiuri esenţiale. Aceşti compuşi prezintă risc de hiperpigmentare când sunt aplicaţi pe pielea expusă la soare. Mai exact, pot creşte probabilitatea de apariţie a petelor maronii pe piele, cu timpul.

În general, folosirea gelurilor igienizante, chiar şi în lipsa expunerii la soare, trebuie să se facă respectând unele măsuri, pentru ca pielea să nu aibă de suferit.

„Gelurile dezinfectante sunt degresante, pentru că au în compoziţie alcool. După aceste produse ar trebui folosită o cremă emolientă, dar la distanţă de cel puţin 30 de minute de la dezinfecţia cu gel. Peste noapte putem aplica o cremă foarte grasă”, recomadă dr. Mihaela Leventer, medic primar dermatolog.  

Mai multe