FOTO Plante care absorb umiditatea din casă. Înfrumuseţează locuinţa şi o purifică

4 august 2021   Lifestyle

Florile sunt minunate, împodobesc orice spaţiu şi creează o ambianţă plăcută. Pe lângă aceste calităţi, o anumită categorie de flori poate fi şi utilă: florile care absorb umiditatea excesivă.

Umiditatea excesivă din casă este o problemă cu care se confruntă tot mai mulţi oameni. Nu numai că aceasta provoacă daune pereţilor şi tavanelor, dar dacă nu este rezolvată la timp, poate influenţa apariţia muegaiului şi a diverselor tipuri de ciuperci, periculoase pentru sănătate. Expunerea la umiditate poate provoca disconfort, de la congestie nazală, la mâncărimi de ochi sau de piele. Una dintre modalităţile naturale de a controla această problemă este decorarea casei cu plante de apartament, care absorb natural excesul de umiditate din aer prin frunzele lor.

Crinul Păcii

Cunoscută şi drept „Spatifilum‟, Crinul Păcii este o plantă tropicală originară din unele zone din America şi foarte populară la noi în ţară. Aeastă plantă frumoasă nu tolerează îngheţul, frigul sau curenţii de aer, de aceea este des întâlnită în apartamente şi în case. Ea este obişnuită cu mediul interior, unde se poate bucura de o temperatură relativ stabilă. Dacă te gândeşti să îţi cumperi această plantă purificatoare, trebuie doar să o uzi o dată pe săptămână şi să o ţii departe de lumina excesivă.

Planta Păianjen

Cunoscută şi sub denumirea „Voalul Miresei”, această plantă îşi are originile în Africa, este uşor de cultivat şi poate fi o opţiune excelentă pentru decorul casei. Planta are frunze lungi şi colorate în verde şi alb, iar florile sale apar vara. Ea absoarbe umezeala din mediu şi poate să elimine toxinele obişnuite din aerul din gospodărie. În interior, are nevoie doar de lumină medie. Dacă este aşezată la umbră, ea îşi poate pierde culoarea albă, iar dacă o vei ţine direct în lumina soarelui, aceasta se poate usca cu uşurinţă. Tolerează destul de bine deficitul de apă, pe care o stochează în sistemul gros de rădăcini, deci nu trebuie să o uzi des.

Calathea

Originară din Brazilia, Calathea este o alegere minunată atunci când vine vorba de plante ornamentale. Calathea necesită un mediu cu umiditate ridicată, care imită habitatul ei natural, tropical. Are frunze late şi creşte lent. Ea poate ajunge până în aproximativ 2 metri înălţime. Vara se recomandă pulverizarea frunzelor, deoarece în lipsa apei, frunzele sale se pot usca rapid.

Orhideea

Cultivată pentru prima oară în China Antică, Orhideea se numără printre florile de interior cele mai admirate. Această floare îşi stochează cu uşurinţă apa pentru a face faţă condiţiilor de secetă, deci nu trebuie să fie udată în mod excesiv şi trebuie să fie ţinută la lumină, însă departe de lumina directă a soarelui. În lume există peste 30.000 de specii de orhidee, însă în ţara noastră cea mai apreciată este Orhideea Fluture (Phalaenopsis). Ea absoarbe cu uşurinţă umiditatea din locuinţele noastre şi poate fi aşezată chiar şi într-o baie.

Palmierii de Interior

Plantă exotică, Palmierul de Interior este o alegere excelentă pentru a ţine sub control nivelul de umiditate şi pentru a ţine la distanţă mucegaiul. Aceşti mici copaci absorb umiditatea şi substanţele toxice prin frunze. Indiferent de soiul pe care îl alegi, ţine cont să uzi în profunzime Palmierul doar când pământul este uscat şi să îi puverizezi frunzele cu apă. Excesul de apă îi poate dăuna şi poate duce la îngălbenirea frunzelor sau chiar la moartea plantei. Palmierul adoră lumina, de aceea este bine să îl aşezi într-un loc luminat, dar ferit de soare.

Sursă foto: Pinterest, Shutterstock

Mai multe