Hobby-uri pe care le poţi face iarna pentru a-ţi spori isteţimea

19 noiembrie 2019   Lifestyle

Iarna nu este o perioadă în care suntem condamnaţi să stăm în casă şi să ne uităm la televizor. Există o categorie de hobby-uri sănătoase pentru minte pe care le putem practica iarna. Deşi este adevărat că unii dintre noi se nasc ceva mai dotaţi decât alţii, cercetătorii au descoperit că anumite activităţi ne sporesc capacităţile intelectuale. Aşadar, putem folosi acest anotimp pentru a ne antrena mintea într-un mod cât se poate de constructiv. Acestea sunt câteva dintre hobby-urile pe care le poţi experimenta în această iarnă:

Călătoreşte într-un loc nou

Ştiai că iarna, în general, biletele de avion sunt mai ieftine? Bineînţeles, depinde şi perioadă în care alegi să zbori. În ceea ce priveşte cazările, lucrurile sunt oarecum diferite, însă dacă ai puţină răbdare să cauţi anumite date favorabile şi să faci rezervări din timp poţi călători şi vizita locuri noi cu un buget redus. În plus, gândeşte-te că iarna se organizează numeroase târguri şi festivaluri de toate tipurile, aşa că vei avea ocazia să experimentezi lucruri cu adevărat inedite, pe care vara efectiv nu ai cum să le întâlneşti. Nu uita însă să te echipezi cu îmbracăminte corespunzătoare pentru a-ţi menţine sănătatea!

Probează noi reţete culinare

Te-ai obişnuit să comanzi şi nu găteşti? Ai impresia că această activitate este obositoare? Ce-ar fi să experimentezi… s-ar putea să fii surprins, mai ales dacă stai mult în faţa ecranelor. Caută o reţetă nouă, cumpără ingredientele şi apucă-te de treabă. Acest sfat este valabil şi pentru cei pasionaţi de bucătărie, care trebuie doar să iasă din sfera lor de confort şi să încerce ceva cu totul atipic, care să includă ingrediente sau combinaţii cu care nu sunt deloc obişnuiţi.

Scrie ceva!

Nu trebuie neapărat să te apuci să pui pe hârtie (sau pe ecran) un roman, dar începe să-ţi pui mintea la contribuţie, pentru că există o grămadă de lucruri pe care le poţi face în această zonă. Fie că te apuci să denumeşti sau să setezi cuvinte cheie pentru pozele din arhivă sau că îţi scrii amintirile dintr-o anumită perioadă a vieţii sau cele care vizează un hobby de-al tău, dacă vei face acest efort intelectual, nu numai că-ţi vei stimula creierul, ci s-ar putea să-ţi descoperi o nouă pasiune.

Învaţă o limbă

Să înveţi o limbă nouă nu este neapărat dificil sau neplăcut, deşi de multe ori poate părea aşa. Una este să înveţi un alt alfabet şi alta este să înveţi o limbă. Gândeşte-te că în procesul de învăţare al unei limbi trebuie să intre atât teorie, cât şi practică. Dacă vei învăţa zilnic câte un singur lucru, gândeşte-te că la sfârşitul unui an vei fi parcurs 365 de lucruri. Se ştie că oamenii bilingvi sunt mai inteligenţi. Apucă-te de o nouă limbă şi eventual urmăreşte un serial în respectiva limbă, pentru a face lucrurile şi mai interesante.

Experimentează pariurile sportive

Dacă îţi place un anumit sport, fie că vorbim de fotbal, baschet, tenis, ping-pong, ciclism, automobilism, motociclism şi aşa mai departe, nu ar fi o idee rea să încerci să pariezi pentru a-ţi testa priceperea. Nu trebuie neapărat să investeşti bani, ci poţi să-ţi notezi pariurile într-un document sau într-un caiet. Dacă ai zero experienţă, prima dată ar fi indicat să răsfoieşte un material de iniţiere, precum un ghid pentru pariori începători.

Fă mişcare!

Dacă vrei o minte sănătoasă, trebuie să ai un corp sănătos, aşa că exerciţiile regulate nu trebuie să lipsească din programul tău. Pe lângă faptul că te ajută să te deconectezi, te eliberează de tensiune şi te ajută să dormi mai bine. Totodată, dacă faci sport, măcar de 2-3 ori pe săptămână, îţi va creşte disponibilitatea la efort şi te vei simţi mai energic de-a lungul zilei.

Practică jocuri de strategie

Nu numai trupul, ci şi mintea trebuie exersată pentru a-ţi spori inteligenţa. Fie că alegi să joci un joc mai complex de strategie pe computer/consolă, că descarci un joc de tip Tower Defense pe mobil/tabletă sau că iei pixul şi te apuci să joci Sudoku, jocuri de societate sau te apuci să faci un puzzle, rotiţele din creierul tău se vor desprăfui şi se vor pune în mişcare.

Învaţă să cânţi

Chiar dacă crezi că eşti talentat din punct de vedere muzical, asta nu înseamnă că nu poţi învăţa să cânţi câteva piese la pian, chitară, muzicuţă sau la alt instrument, urmărind câteva tutoriale video pe YouTube. Nu trebuie să devii profesionistă şi nici foarte bună la un instrument ca să te poţi distra, însă dacă îţi dai un pic interesul şi exersezi regulat, mai devreme sau mai târziu vei ajunge să ai rezultate. Caută tutoriale pentru începători, ca să înveţi lucruri uşoare şi să poţi avea satisfacţii cât mai rapid.

Ia-ţi o carte

Foarte multă lume se îndrăgosteşte de citit atunci când descoperă o carte cu adevărat interesantă. Evident, gusturile nu se discută, aşa că nimeni nu poate să-ţi spună o carte care sigur îţi va place, însă dacă răsfoieşti câteva review-uri ale unor best-sellere, cu siguranţă vei descoperi măcar o carte care să te captiveze. Totuşi, dacă nu te simţi atras de text şi te plictiseşti, nu renunţa la idee de a citi, ci doar la respectiva carte; încearcă mai multe cărţi, până când o găseşti pe cea potrivită. După ce faci acest prim pas, restul va veni de la sine.

Indiferent care este varianta pe care o preferi, dă-ţi o şansă iarna asta. Fă-ţi o notiţă şi apucă-te de treabă. Nu lăsa ca anotimpul rece să treacă şi tu să te alegi doar cu câteva kilograme de ţesut adipos în plus…

Mai multe