5 beneficii neaşteptate ale cireşelor

21 iunie 2015   Îngrijire personală

Cireşele sunt printre cele mai gustoase fructe ale verii, cu nenumărate beneficii asupra sănătăţii. Sunt alimente prietene şi cu silueta, deoarece conţin în proporţie de peste 90% apă. Prin urmare, le poţi consuma fără restricţii. Iata 5 beneficii neaşteptate ale cireşelor:

Ciresele sunt leac contra insomniei

Delicioasele cireşe vin de hac  insomniei. Dacă îţi este foarte greu să adormi,bea un pahar cu suc natural de cireşe sau mănâncă un pumn de fructe proaspete,cu două ore înainte de culcare.

Aceste fructe te ajută să te relaxezi şi îţi vor induce starea de somn,fiindcă au un conţinut bogat de melatonină,substanţă care ajută la reglarea somnului. Cel care a descoperit acest beneficiu al cireşelor este Russell J. Reiter,neurolog la University of Texas Health Science Center,din San Antonio,  SUA.

Ciresele te scapă de acnee

Şi acneea poate fi ameliorată cu ajutorul acestor fructe de vară,cu proprietăţi antiinflamatoare şi detoxifiante. Antioxidanţii ajută organismul să lupte cu radicalii liberi,care duc la apariţia ridurilor. De asemenea,hidratează pielea.

Poţi prepara o mască,pe care să o aplici de două-trei ori pe săptămână. Ai nevoie de un pumn de cireşe,fără sâmburi. Le pasezi bine,fie într-un blender,fie cu ajutorul unei furculiţe. Le amesteci cu două linguri de iaurt degresat. Aplici pe faţă,laşi să acţioneze 10-15 minute,după care te clăteşi cu apă călduţă.

Ciresele sunt de ajutor în caz de artrită

Considerate fructe-minune,cireşele reduc inflamaţiile articulaţiilor,ceea ce le face ideale pentru cei care suferă de artrită. Este indicat să bei un pahar cu suc proaspăt de cireşe sau să consumi un bol de fructe proaspete pe zi.

Un studiu efectuat la Universitatea din Boston a arătat că persoanele care au consumat cireşe,de două ori pe zi,au avut un risc cu 35% mai scăzut de a face un atac de gută,afecţiune care se manifestă prin dureri puternice la nivelul articulaţiilor.

Ciresele ameliorează suferinţele celor cu cancer de colon

Cireşele împiedică înmulţirea celulelor canceroase în cazul celor care suferă de cancer de colon. Acest lucru se datorează conţinutului ridicat de antocianine,compuşi care împiedică dezvoltarea şi înmulţirea celulelor canceroase. Antocianinele dau şi culoarea roşie a cireşelor.

În acest caz,este necesară o cură de şase săptămâni,perioadă în care să fie consumate aproximativ 250 de grame de cireşe proaspete,în fiecare zi.

Ciresele sunt utile bolnavilor de diabet

Cireşele sunt de ajutor şi celor cu diabet,lucru care se datorează antocianinelor,care stimulează producţia de insulină,cu până la 50%. Descoperirea le aparţine cercetătorilor americani de la Universitatea din Michigan. Cele mai bune sortimente pentru o cură sunt cele negre,care trebuie să fie consumate timp de o lună,câte 500 de grame zilnic.

Idei Click!pentru femei

Pentru efecte maxime asupra sănătăţii,cireşele se consumă la temperatura camerei,cu cel puţin un sfert de oră înainte de masă.

Poţi mânca cireşe şi înainte de a face sport,căci previn apariţia febrei musculare,potrivit unui studiu efectuat la Universitatea din Vermont,SUA.

Ştiai că..

…cireşele negre sunt utile persoanelor care suferă de anemie feriprivă,datorită conţinutului bogat de fier?

…în 100 de grame de cireşe se găsesc 11 mg de magneziu,21 mg de fosfor şi 22 mg de potasiu? Prin asta îmbunătăţesc activitatea cerebrală şi procesele de memorare,sporind capacitatea de atenţie şi de învăţare.

Sfatul specialistului

Dr. Ruxandra Constantina,medic specialist medicina familie,apifitoterapie,gemoterapie

Cura cu cireşe este indicată pentru detoxifierea organismului,persoanelor cu afecţiuni hepato-biliare (dischinezie,litiază),celor anemice,dar şi celor care suferă de stări de anxietate. Întotdeauna este bine ca o cură cu cireşe să fie începută utilizand doze mici,pe care le crestem progresiv,în scopul testării toleranţei individuale şi prevenirii aparitiei tulburărilor digestive. Se poate efectua o minicură:începi cu 100 g,pe stomacul gol apoi creşti progresiv până la 500 g,până la prânz,perioadă în care nu se mai mănâncă nimic altceva. În restul zilei,alimentaţia e bine să fie uşoară,bogată în verdeţuri,legume,apă şi ceaiuri. Cura se ţine  aproximativ 14-20 zile.

Mai multe