5 plante care te scapă de aciditatea gastrică
Arsurile de stomac ocazionale sunt cauzate de o alimentaţie acidă, care constă în grăsimi prăjite, alcool, dulciuri, băuturi carbogazoase şi condimente picante. Disconfortul pe care-l resimţi poate fi alinat cu plante medicinale.
Salcâmul, pansament pentru stomac
Ceaiul din flori de salcâm combate aciditatea gastrică şi atenuează senzaţia de arsură. Prepară o infuzie din florile plantei din două linguriţe de salcâm peste care torni 250 ml de apă clocotită. Acoperă recipientul şi lasă la infuzat 15 minute. Bea două – trei căni de ceai, înainte de masă. La fel de eficientă este şi mierea de salcâm, cunoscută pentru tratarea ulcerelor cauzate de bacteria Helicobacter pylori.
Obligeana, doctorul sistemului digestiv
Numită în popor ,,trestie mirositoare“, obligeana a fost utilizată încă din cele mai vechi timpuri în medicina populară, având un efect fortifiant asupra organismului. Planta se administrează şi ca adjuvant în numeroase afecţiuni digestive. Pentru a scăpa de arsurile stomacale, prepară un ceai
dintr-o linguriţă cu pulbere peste care torni 250 ml apă clocotită. Lasă la infuzat 15 minute, apoi strecoară şi bea pe stomacul gol. Consumă două căni pe zi, cu 30 de minute înainte de mese. Acest ceai nu este indicat femeilor însărcinate şi mamelor care alăptează.
Pătlagina atenuează iritaţiile
Frunzele şi seminţele plantei reduc inflamaţiile mucoasei intestinale, acţionând ca un burete în absorbţia toxinelor. De asemenea, atenuează iritaţiile de la nivelul mucoasei stomacului. Prepară un ceai dintr-o linguriţă de plantă uscată şi 200 ml de apă clocotită. Acoperă cana şi aşteaptă 10 minute, apoi strecoară. Bea ceaiul la nevoie, dar nu mai mult de trei căni pe zi.
Gălbenelele au proprietăţi cicatrizante
Florile de gălbenele ajută la protejarea şi la menţinerea integrităţii mucoaselor stomacale şi duodenale. Pentru a regla aciditatea gastrică, este indicat să bei o cană de infuzie. Peste una-două linguri de flori uscate, toarnă 200 ml de apă clocotită, acoperă vasul şi lasă la infuzat10-15 minute, apoi strecoară. Nu este recomandat să bei acest ceai o perioadă mai lungă de trei luni.
Varza, efect alcalin
Sucul obţinut din frunze proaspete de varză este eficient în tratarea ulcerului gastric, datorită efectului puternic cicatrizant. De asemenea, varza are efect alcalinizant, neutralizând aciditatea gastrică. După ce ai spălat bine frunzele, taie-le în bucăţi mici şi pune-le într-un storcător. Sucul trebuie consumat imediat, pentru a nu se oxida. De regulă, se beau câte 300 ml de suc de varză pe zi. Proprietăţile cicatrizante ale verzei se datorează mucilagiilor, sulfului, sărurilor de potasiu şi altor substanţe benefice pe care le conţine.
SFATUL SPECIALISTULUI
Hiperaciditatea gastrică, dar şi tulburările de motilitate ( mişcare) esofagiene, gastrice şi duodenale stau la baza apariţiei bolii de reflux gastroesofagian sau a altor boli şi determină apariţia simptomelor care ne supară.
Recomand evitarea alimentelor care cresc aciditatea gastrică, precum: sucurile cu acid şi citrice, apa carbogazoasă, apa de la robinet (datorită conţinutului crescut în Clor), sucul de roşii, condimentele, mâncărurile picante, laptele integral, mezelurile. Contraindicate sunt şi fumatul sau alcoolul în doze mari, cafeaua, ciocolata, cacaua. Recomand evitarea, nu interzicerea acestor alimente şi, pe cât posibil, nu combinarea acestora. Aşadar, cafeaua să nu se bea pe stomacul gol, sau să nu se consume în aceeaşi zi şi ciocolată şi mâncăruri picante sau oricare altă combinaţie.
Alimentele care contribuie la alcalinizarea conţinutului gastric (scad aciditatea) sunt: apa plată cu pH alcalin (> 7,5), apă de izvor, alcoolul în doze mici, laptele degresat, alimente bogate în proteine sau glucide, precum carnea, migdalele, alunele, cartofii, orezul, ovăzul, piureul de mere, bananele, fructele uscate, ananasul.