5 soluţii naturale care alină bufeurile

6 martie 2016   Îngrijire personală

Odată cu instalarea menopauzei, te poţi confrunta cu neplăceri ca bufeurile, durerile de cap, oboseala. O serie de plante şi seminţe te ajută să scazi frecvenţa simptomelor neplăcute.

 Salvia 

Încă din Antichitate,salvia a fost cunoscută ca o plantă benefică pentru sănătatea femeilor. Pentru ameliorarea bufeurilor,dar şi contra transpiraţiei excesive o poţi folosi sub formă de ceai,de pulbere sau de suc. Bea zilnic,timp de două-trei luni,câte trei căni deinfuzie de salvie. Poţi urma şi o cură cu pulbere de salvie timp de trei luni. De patru ori pe zi,ia câte zece grame de pulbere cu puţină apă. Consecvenţa chiar îţi va fi răsplătită. Pe o perioadă mai scurtă,de doar patru săptămâni,poţi consuma în fiecare dimineaţă suc de salvie. Acoperă cu puţin suc de lămâie opt frunze proaspete de salvie şi lasă-le peste noapte. La trezire,stoarce sucul care se formează şi bea-l nediluat.

  Seminţele de in  

Bogate în lignani,substanţe benefice pentru echilibrarea nivelurilor de hormoni estrogen şi progesteron,seminţele de in te ajută să scapi de bufeuri. În plus,ele conţin fibre şi acizi graşi care combat inflamaţiile al căror risc de apariţie este crescut la menopauză. O variantă de a consuma in este să pui o linguriţă de seminţe peste cerealele cu iaurt de dimineaţă. Le mai poţi lăsa peste noapte în puţină apă şi să le adaugi în salate.

  Creţişoara  

Despre creţişoară se ştie că tonifică uterul,reglează activitatea hormonală şi alină bufeurile,palpitaţiile şi insomnia apărute la menopauză. Sub formă de tinctură,te ajută dacă iei 30 de picături diluate în 150 ml de apă sau ceai,la opt ore,timp de trei luni. Dacă preferi pulberea de creţişoară,pe aceeaşi perioadă de timp,este de ajuns să consumi un vârf de cuţit din acest leac cu puţină apă,de patru ori pe zi.

  Cimicifuga  

Plantă medicinalăorginară din America de Nord,Cimicifuga racemosa,numită şi rădăcină de lumânărele,s-a dovedit a fi utilă în combaterea simptomelor menopauzei,deci şi a bufeurilor,dacă este folosită ca remediu pe o perioadă de maximum trei luni consecutiv. Studiile efectuate de cercetătorii americani au arătat că planta previne scăderea nivelului de hormon progesteron şi creşterea celui de estrogen,dezechilibru care duce la incidenţa bufeurilor,a insomniei şi a transpiraţiilor nocturne. Leacul se poate lua sub formă de capsule sau de drajeuri homeopate.

Brânca ursului    

Nu doar bufeurile,ci şi stările de nervozitate sau de anxietate sunt supărătoate la menopauză,mai ales în cazul în care se instalează mai devreme. Pentru toate poţi urma o cură de o lună cu tinctură de brânca ursului,cunoscut ca remediu în cazul dezechilibrelor hormonale. În prima săptămână,ia 20 de picături,de trei ori pe zi,apoi creşte doza cu câte 10 picături la fiecare şapte zile,până ajungi la 50 de picături la finalul lunii. Şi pulberea de brânca ursului este recomandată contra bufeurilor. Timp de patru săptămâni,consumă de trei ori pe zi,pe stomacul gol,câte o linguriţă din acest leac,cu puţină apă.

    Info  

Maximum trei linguri de seminţe de dovleac pe zi te ajută să domoleşti bufeurile. Secretul lor constă în prezenţa în compoziţie a unor substanţe naturale numite fitoestrogeni asemănătoare estrogenului din organism.

    Ştiai că…    

…la majoritatea femeilor activitatea glandelor sexuale încetează între 45 şi 50 de ani,dar dacă simptomele apar până la vârsta de 40 de ani înseamnă că s-a instalat menopauza prematură?

Mai multe