7 plante care reglează glicemia

31 martie 2014   Îngrijire personală

Nivelul ridicat al glicemiei poate indica apariţia unor afecţiuni precum diabetul zaharat, obezitatea sau bolile cardiovasculare. O cură cu preparate din plante reglează glicemia din sânge şi ţine diabetul sub control.

Preparate din frunze sau rădăcini,ceaiurile din plante îmbunătăţesc capacitatea pancreasului de a secreta insulină şi normalizează nivelul glicemiei.

Urzica

Urzica este un adjuvant în diabetul zaharat,pe lângă faptul că este un puternic detoxifiant. Aceasta datorită vitaminelor B,E,K,flavonoidelor,fierului,calciului,magneziului şi potasiului. Ceaiul de urzică se prepară dintr-o lingură de frunze uscate peste care se toarnă 200 ml de apă clocotită. Amestecul se lasă la infuzat 10-15 minute,după care se strecoară. Se beau 2-3 ceaiuri pe zi.

Păpădia

Păpădia este o sursă importantă de potasiu,sodiu,calciu,fosfor şi fier. Planta reduce glicemia,şi protejează vasele de sânge. Pentru prepararea unui ceai ai nevoie de 10 grame de frunze uscate peste care se toarnă 150 ml apă clocotită. Amestecul se lasă la infuzat 10 minute,după care se strecoară şi se bea. Trei căni pe zi sunt de ajuns în cazul diabeticilor.

Aloe vera

Aloe vera conţine ingrediente active care curăţă sângele de depunerile de grăsimi. Gelul sau siropul de aloe vera se găseşte la plafar şi se administrează conform prospectului.

Anghinarea

Anghinarea stimulează secreţia de insulină,iar ceaiul de anghinare se prepară astfel:peste o linguriţă cu plantă uscată se toarnă  o cană cu apă clocotită. Se bea de două ori pe zi,timp de o lună.

Cicoarea

Cicoarea este una dintre cele mai cunoscute plante pentru efectele ei curative,încă din Antichitate. Planta protejează bila şi ficatul. Pentru prepararea ceaiului de cicoare ai nevoie de două linguri cu rădăcină uscată peste care se toarnă un litru de apă clocotită. Se bea câte o cană după fiecare masă,în fiecare zi.

Frunzele de afine

Afinele au în compoziţia lor o substanţă numită mirtilină,care ajută la reducerea glicemiei. Ceaiul de frunze de afine se prepară dintr-o lingură cu frunze uscate,peste care se toarnă 500 ml de apă. Se bea zilnic timp de două săptămâni.

Schinduful

Planta este renumită pentru faptul că stimulează arderea grăsimilor şi măreşte rezistenţa organismului. Pentru diabeticii dependenţi de insulină se recomandă cura cu infuzie de schinduf (o linguriţă cu plantă la 250 ml de apă clocotită),care trebuie urmată 12 luni,timp în care dozele trebuie ajustate treptat.

Sfatul specialistului

Elena Gruie,fitoterapeut

Unul dintre cele mai bune remedii în tratamentul diabetului este ceaiul din teci de fasole. Tecile se culeg verzi şi apoi se usucă. Pe lângă faptul că reduce cantitatea de zahăr din sânge,ceaiul de teci curăţă organismul de toxine. Acesta se prepară astfel:o lingură de teci se fierbe timp de 15-20 de minute,într-un sfert de litru de apă. Se beau 2-3 ceşti pe zi. Un alt remediu bun este ceaiul de brusture. Într-un vas se pune o lingură de plantă peste care se toarnă 600 ml apă clocotită. Vasul se lasă acoperit timp de 20-30 de minute. Amestecul se strecoară şi se bea înainte de masă.

Citeşte şi:

Lintea reglează tensiunea,colesterolul şi glicemia

Cromul trivalent scade glicemia şi arde grăsimile

Mai multe