Afecţiuni pe care le poţi trata cu gutui

11 noiembrie 2013   Îngrijire personală

Gustoase şi parfumate, gutuile nu sunt doar fructe aromate specifice sezonului, ci ajutoare de nădejde în prevenirea şi tratarea problemelor hepatice şi ale pancreasului. Şi lista beneficiilor nu se opreşte aici!

Cu un conţinut ridicat de apă (70-72%),zaharuri (6-13%),vitamine (A,B,PP) şi minerale (calciu,fier,fosfor,potasiu),gutuile aduc beneficii sănătăţii dacă sunt consumate ca atare,sub formă de remedii naturiste,fie folosite la prepararea deserturilor.

Sub formă de infuzie,decoct,macerat,emulsie sau lichior medicinal,gutuile „au grijă” de sănătatea digestivă,de problemele respiratorii,dar şi de arsuri sau eczeme.

Decoctul,«tratament» digestiv

Recunoscute pentru efectul lor astringent,remediile cu gutui sunt recomandate în cazul enterocolitelor,enteritelor (inflamaţie a mucoasei intestinale),dar şi a diareei. În cartea „Mic Tratat de Fitomedicină”,fitoterapeutul Mihai Alin Scarlat recomandă decoctul de gutui pentru tratarea problemelor digestive. Taie o gutuie (necurăţată de coajă) în felii subţiri şi fierbe-le într-un litru de apă până ce volumul amestecului scade la jumătate.

Strecoară decoctul prin presare,adaugă 50 g zahăr şi bea câte 2 căni pe zi,timp de 3 săptămâni. Leacurile cu gutui aduc beneficii şi în cazul dispepsiei (în stări de „lenevire” a stomacului,ajutând la digestie),dar şi a indigestiei,a balonării sau meteorismului (gaze intestinale). Prepari infuzia din 50 g de frunze uscate şi mărunţite de gutui la 1 litru de apă clocotită. Lasă vasul acoperit timp de 20-30 de minute,după care filtrează şi bea infuzia pe tot parcursul zilei,până la reducerea simptomelor.   

Citeşte restul articolului pe clicksanatate.ro.

Mai multe