Ajutoare din natură contra aftelor

22 august 2017   Îngrijire personală

Pe fondul oboselii, a unor tulburări digestive, a stresului sau a dereglărilor hormonale, apar aftele. Uneori te supără în concediu, taman când vrei să te odihneşti. Aceste mici ulceraţii pot trece cu remedii naturiste, care îţi asigură o vindecare rapidă.

Dureroasele afte de pe maginile limbii, de pe gingii şi obraji se aseamănă unor băşici mici care lasă loc rapid unor ulceraţii gălbui. Deşi sunt un semnal al imunităţii scăzute, aftele nu indică întotdeauna o inflamaţie sau o alergie alimentară. Pot fi cauzate şi de o rană superficială, de curăţarea agresivă a danturii, de muşcarea limbii ori a părţii interioare a obrazului. Nu necesită tratamente costisitoare, dar dacă leacurile nu le vindecă într-o săptămână, adresează-te medicului!

Tinctură de propolis

Mierea şi propolisul grăbesc vindecarea aftelor. Propolisul are proprietăţi antibacteriene, antifungice, anestezice  şi cicatrizante. Foloseşte 1-3 g de granule de propolis pe zi, pe care le amesteci cu puţină miere şi le mesteci foarte bine, apoi le înghiţi. Sub formă de tinctură fără alcool, propolisul se foloseşte astfel: de 3 ori pe zi, combină 30 de picături cu puţină apă şi cu miere. Pune lichidul pe o bucăţică de miez de pâine, pe care o mesteci bine înainte de a o înghiţi. Poţi folosi tinctură şi sub formă de extract alcoolic, pe care îl diluezi cu apă. Clăteşte gura cu lichidul rezultat.

Infuzie de salvie

Cu o linguriţă de frunze de salvie şi o cană cu apă fierbinte prepară o infuzie bună contra aftelor. Cu ea faci gargară de 2-3 ori pe zi. Cu frunze de salvie, frunze de mur şi frunze de alun, amestecate în părţi egale, prepară un decoct. Ia 3 linguri din amestec şi fierbe plantele într-un litru de apă. Lasă să se răcească. Cu lichidul călduţ, clăteşte îndelung gura, de câteva ori pe zi.

Decoct din frunze de afin

Proprietăţi bactericide au şi frunzele de afin. Din ele poţi face un decoct cu care îţi clăteşti gura. Îţi trebuie 100 de grame de plantă şi 1 litru de apă, pe care le fierbi 10 minute. Răceşte decoctul înainte de folosire! Acţiunea frunzelor de afin este sporită în amestec cu flori de nalbă, cu efect emolient, şi boboci de măceş, în părţi egale. Peste 2-3 linguri de amestec pune o cană cu apă fierbinte şi laşi la infuzat 15 minute. Fă gargară şi bei 2-3 căni pe zi, între mese.

Gargara cu decoct concentrat de nalbă mare (30 g frunze de nalbă fierte într-un litru de apă) alungă aftele şi-ţi aduce un plus de antioxidanţi, precum şi vitaminele A, C.

Ceai din frunze de dud

Infuzia de frunze de dud şi sucul de dude au acţiune astringentă, de aceea sunt recomandate pentru vindecarea aftelor. Pentru ceaiul de dud ai nevoie de 2 linguriţe de frunze la 250 ml de apă fierbinte. După infuzare, strecurare şi răcorire, clăteşte gura cu ceaiul. Repetă procedura de 2-3 ori pe zi până la dispariţia aftelor. Frunzele de dud conţin acid folic şi vitamina C, a căror carenţă în organism duce la apariţia aftelor.

Când ai afte, evită condimentele, citricele, băuturile acidulate, alimentele sărate sau cu oţet. Unele alimente – ananasul, nucile –, pot cauza apariţia aftelor. Dacă observi că ai o sensibilitate la acestea, elimină-le din dietă.

Mai multe