Albire vs implant – tu de ce tratament ai nevoie cu adevărat – află sfatul specialiştilor
Albire sau implant dentar - dacă ai fi pus să alegi, ce tratament crezi ca ar fi pentru tine? Medicii specialisti ne spun ca li se intampla cu o recurenta ridicată să aibă pacienţi care vin şi cer un anumit tratament pentru că au citit pe net şi sunt convinşi că au nevoie de acesta.
"Aşa se întâmplă la albire dentară - şi, oricât de mult aş susţine acest tratament estetic, este de datoria noastră că medici să punctăm un aspect esenţial - albire nu se face fără o îngrijire prealabilă a dinţilor, albirea nu <<albeşte>> cariile şi nu te scapă de dinţii strâmbi" – ne povesteşte dr Alexandra Mircea, medic stomatolog
Cum ştiu de ce tratament dentar am nevoie?
Pentru a şti de ce tratament dentar ai nevoie, trebuie să treci printr-un control şi printr-un proces de diagnosticare. Mergi la clinică, medicul te consulta, faci o radiografie şi, ulterior, se poate stabili starea danturii tale şi tratamentele de care ai nevoie. De exemplu, albirea dinţilor este procesul prin care dinţii îşi recăpăta culoarea albă.
Albirea este necesară atunci când dinţii se îngălbenesc de-a lungul timpului şi este un tratament estetic 100%. Se realizează doar dacă dinţii tăi sunt sănătoşi, nu ai carii sau edentaţii şi gingiile sunt sănătoase. Dacă suferi de afecţiunile enumerate mai sus, atunci, mai întâi, acestea vor fi tratate, ulterior te poţi ocupa şi de albire.
Dar eu vreau neapărat albire
O problema cu care medicii se confruntă adesea este că pacienţii îşi doresc atât de mult albirea încât sunt gata să renunţe la paşii sănătoşi pe care trebuie să-i facă în realizarea acestui tratament. Nu e destul să îţi doreşti, ci e esenţial să ai răbdare. Dantura albă, strălucitoare şi aliniată pe care o vedem, adeseori, în fotografii, e rezultatul unor tratamente de au durat poate chiar şi 2-3 ani.
În acest caz este vital sa ai o educaţie orală sănătoasă şi să faci alegeri informate - şi, oricât de dificil poate fi să renunţi la o idee, e important să asculţi de medicul tău. Ştie mult mai multe decât ţine în domeniu şi este datoria lui să se asigure că o să ai dinţi sănătoşi şi naturali cât mai mult timp.
Nu vreau să tratez caria, vreau direct implant dentar
O altă atitudine destul de vicioasă şi care începe să se propage cu precădere este uşurinţa cu care suntem dispuşi să renunţăm la un dinte natural care poate fi salvat cu tratament endodontic vs. înlocuirea lui cu un dinte artificial, un implant dentar.
Explicaţia pentru care această atitudine se propagă rezidă - din observaţiile medicilor - în faptul că un implant din titaniu este mult mai rezistent decât o rădăcina naturală.
Menţiunea aici este aceea că nimic - indiferent de rezistenţă - nu se compară cu dintele natural a cărui biocompatibilitate este ireproşabilă. În plus, chiar şi cu implant, tot trebuie să vii la cabinet, să te speli pe dinţi cu atenţie, să foloseşte aţă dentară şamd, existând aceleaşi riscuri de boli care pot afecta gingiile sau osul.