Alimente care cresc nivelul de colesterol bun

27 ianuarie 2016   Îngrijire personală

”Colesterolul rău” e dăunător pentru sistemul cardiovascular, în timp ce colesterolul ,,bun” ajută la menţinerea sănătăţii arterelor.

Ce este colesterolul

Colesterolul intră în compoziţia membranelor celulare şi este necesar în sinteza hormonilor. Ficatul produce tot colesterolul de care organismul are nevoie în mod normal,dar acesta se acumulează în organism în cazul unei alimentaţii prea bogate în grăsimi de origine animală. Deşi este vital pentru organism,în cantităţi mari,colesterolul este dăunătoar pentru că se depune pe vasele de sânge şi poate provoaca afecţiuni cardiovasculare.

Nivelul crescut al colesterolului are cauze genetice,însă persoanele care suferă de obezitate şi diabet sunt şi ele predispuse la valori mai mari ale acestuia.

Pe lângă predispoziţia genetică,s-a constatat că,printre cauzele creşterii colesterolului,se numără şi fumatul,consumul excesiv de cafea,stresul,unele medicamente,zahărul rafinat şi aditivii alimentari.

Ce înseamnă colesterolul,,bun'' (HDL)

Rolul colesterolul bun este de a atrage particulele de grăsime care se depun pe pereţii arterelor,prevenind astfel formarea plăcii (vinovată de boli precum circulaţie slabă sau arterioscleroză).

Colesterolul este o,,boală tăcută'',deoarece nu există simptome care să arate blocajul arterelor,astfel că factorul prevenire este extrem de important.

În cazul adulţilor,un nivel bun de colesterol se află undeva între 40 şi 60 mg/dl,dar şi sub aceste limite,lucru care denotă o bună sănătate.

În plus,colesterolul bun previne problemele cardiovasculare şi împiedică acumularea grăsimilor pe artere.

Mai multe