Alimente care ţin glicemia sub control

9 iunie 2016   Îngrijire personală

Dacă ai glicemia crescută, este foarte important să acorzi o atenţie deosebită alimentaţiei. Compoziţia produselor alimentare afectează în mod direct toate procesele organismului de sintetizare a nutrienţilor.

Răspunsul glicemic la alimente,adică modul în care se modifică nivelul glucozei din sânge,este influenţat de mai mulţi factori,inclusiv de conţinutul acestora în carbohidraţi,tipul de zahăr,natura amidonului şi procesarea alimentelor,atrage atenţia dieteticianul Adina Rusu.

Nutriţionistul recomandă ca persoanele care au probleme cu glicemia să consume vegetale sărace în amidon,cu indice glicemic (IG) mic,cum ar fi spanacul,broccoli,ardeiul gras,ceapa sau varza.

Nucile,fructele oleaginoase

Acesteasunt bogate în proteine,precum şi în grăsimi mononesaturate sănătoase şi grăsimi polinesaturate,care reduc nivelul de colesterol şi scad riscul de complicaţii ale diabetului. Nucile,caju,alunele de pădure,toate aceste alimente au indicele glicemic 15.

Legume

Poţi mânca liniştită orice legume cu IG mic,adică sub 35,precum praz,ceapă,castraveţi,dovlecei,măsline,broccoli,varză sau ţelină.

Acestea pot fi incluse în alimentaţie crude sau gătite,dar fii atentă că unele îşi modifică indicele glicemic atunci când sunt procesate.

Un exemplu este morcovul al cărui IG este mic – 30,când este consumat ca atare,mediu – 40,dacă este băut sub formă de suc neîndulcit şi mare – 85,dacă este preparat termic.

Mai multe