Anticoagulante naturale. 5 remedii ce previn cheagurile de sânge
Dacă vrei să reduci riscul de formare a cheagurilor, sângele trebuie pus în mişcare. Nu doar medicamentele îţi sunt de folos, ci şi remediile din farmacia verde: anticoagulante naturale. Profită din plin de proprietăţile anticoagulante ale plantelor, cum sunt ginkgo biloba şi trifoiul roşu.
Plantele cu efecte benefice în îmbunătăţirea circulaţiei sangvine scad vâscozitatea şi fluidifică sângele. Acestea sunt eficiente mai ales când iei diverse pastile care predispun la apariţia cheagurilor de sânge,cum sunt anticoncepţionalele. Dacă optezi pentru anticoagulante naturale, ai grijă ca acestea să nu interacţioneze cu tratamentele medicamentoase şi să fluidizeze prea mult sângele,deoarece rişti să te confrunţi cu hemoragii nazale,gingivale sau chiar mai rău.
1. Anticoagulante naturale - Trifoiul roşu reglează menstruaţia
Această plantă nu ar trebui să-ţi lipsească din casă,pentru că este cu adevărat un aliat al femeilor. Este utilă în tratamentul pentru fertilitate,datorită conţinutului în izoflavone. Însă trifoiul roşu are şi alte proprietăţi importante,cum ar fi combaterea tulburărilor apărute odată cu instalarea menopauzei. Totodată,planta stimulează apariţia fluxului menstrual în caz de amenoree şi reglează ciclurile neregulate şi dureroase. Bea câte două căni de ceai de trifoi roşu pe zi,pe care îl faci din o linguriţă de flori mărunţite la 250 ml de apă fiartă.
2. Sulfina,bun remediu în hipertensiune
O altă plantă cu efecte anticoagulante este sulfina. Puternic vasodilatator periferic,sulfina reduce senzaţia de mâini şi picioare reci. Dacă urmezi un tratament mai lung,de cel puţin 90 de zile cu infuzie de sulfină,circulaţia sângelui se va normaliza şi vei vedea îmbunătăţiri şi în cazul în care suferi de varice. Bea două căni cu infuzie (o lingură de sulfină uscată la o cană cu 250 ml apă),20 de zile pe lună,măcar trei luni. Acesta este un remediu şi în caz de hipertensiune arterială.
3. Anticoagulante naturale - Ginkgo biloba are efect vasodilatator
Extractul de ginkgo biloba aduce oganismului beneficii vasoprotectoare,antiinflamatoare şi vasodilatatoare la nivel central şi periferic,spune medicul fitoterapeut Ruxandra Constantina. Specialistul recomandă infuzia de ginkgo biloba,două-trei căni pe zi – o lingură de plantă uscată la o cană cu apă –,de tinctură (30-40 picături,de trei ori pe zi,înainte de mese) sau comprimate (40 mg de două-trei ori pe zi).
4. Scoarţa de salcie previne cheagurile
Dacă ai predispoziţie pentru formarea cheagurilor de sânge,urmează o cură cu extract de salcie. Remediul previne îngroşarea pereţilor şi blocajele vaselor de sânge care alimentează creierul. E bine să iei zilnic câte doi ml de extract,de două-trei ori pe zi,în cure de două-trei luni. Remediul are efecte vasodilatatoare şi antioxidante,blocând depunerea de grăsimi şi de colesterol „rău“ pe arterele coronare şi îngroşarea lor (infarct). Scoarţa de salcie este considerată aspirină naturală,pentru că are proprietăţi similare. Prin urmare,dacă ai alergie la aspirină,nu lua tratamente cu salcie.
5. Anticoagulante naturale - Castanele accelerează circulaţia sangvină
Castanele sălbatice conţin substanţe care acţionează asupra vaselor de sânge,asupra sistemului nervos şi celui muscular. Astfel,extractul din castane nu doar că îmbunătăţeşte circulaţia sangvină,ci îngrijeşte tenul sensibil şi cuperozic,adică cel cu vinişoare roşii vizibile. Poţi prepara în casă un unguent eficient din castane curăţate de coajă,pasate şi pe care le amesteci cu orice fel de grăsime (poate fi şi vaselină sau unt de shea). Ingredientele trebuie să fie în proporţii egale. Aplică unguentul pe piele,în strat subţire,şi lasă-l să acţioneze câteva minute.
Caseta specialistului Dr. Ruxandra Constantina, Centrul de Terapii Naturiste Sanavit Consult,Bucureşti,Telefon:0734 40 417
Există o serie de plante cu efecte benefice asupra circulaţiei sangvine periferice şi centrale,în sensul că ele îmbunătăţesc circulaţia sângelui,scad vâscozitatea şi fluidifică sângele. În această categorie de anticoagulante naturale intră ghimbirul,gingko biloba,ginsengul,sunătoarea,muşeţelul,sulfina galbenă,extractul de salcie,de usturoi.