Apa de arţar, mai bună decât apa de cocos
În ciuda denumirii ei dulci, apa de arţar e foarte săracă în zahăr şi calorii. 200 de ml de apă de arţar conţine 3 g de zahăr şi 15 până la 20 de calorii, spre deosebire de apa de cocos, care are 50 de calorii.
Apa de arţar e obţinută direct din frunzele de arţar. Copacul îşi trage apa din pământ, prin rădăcină şi apoi şi-o distribuie prin toate ramurile, ajungând până la frunze. În ramuri, apa capătă această nuanţă delicată a gustului. Seva de arţar e sută la sută obţinută din stoarcerea frunzelor şi nu conţine nimic altceva. E o sursă naturală de minerale, printre care potasiu, magneziu şi zinc, dar nu conţine la fel de mulţi electroliţi ca apa de cocos.
Poate fi folosită la orice mâncare
Poate fi băută ca atare sau adăugată ca îndulcitor în diverse alte băuturi. Apa de arţar poate fi folosită şi la pregătirea prăjiturilor.
Apa de arţar, spun specialiştii e, deja, unde se afla apa de cocos acum 10 ani. Cu alte cuvinte, a intrat direct în preferinţele celor care au un stil de viaţă sănătos, asta datorită proprietăţilor ei uimitoare.
E un stimulator excelent al sistemului imunitar.
Un studi din 2013 a arătat că apa obţinută din frunzele arţarului au stimulat activitatea neutrofilelor (celulele sistemului imunitar) la trei animale diferite şi au reuşit să elimine o bacterie cunoscută ca agresivă cu sistemul imunitar.
Scade tensiunea arterială
Concentraţia de calciu, potasiu şi magneziu e mai mare în apă decât în frunzele arţarului. Această capacitate e dată de concentraţia în ioni de potasiu ai apei de arţar.
Îmbunătăţeşte sănătatea oaselor
Un grup de cercetători coreeni au studiat pe şoareci de laborator cu diete scăzute în calciu cum aportul de apă de arţar le-a îmbunătăţit considerabil densitatea osoasă. Ei au conchis că apa de arţar limitează în mod evident simptomele osteoporozei prin absorbţia ionilor de calciu.