Aşa poţi creşte puterea de vindecare a ceaiurilor!

22 septembrie 2016   Îngrijire personală

Curele terapeutice cu ceaiuri medicinale sunt cunoscute şi recomandate încă din cele mai vechi timpuri. Însă, pentru a avea efectele scontate, ţine cont de modul de preparare şi de consum a ceaiurilor din plante. Nu e chiar aşa de simplu, iată ce trebuie să ştii!

Prin modul în care sunt fierte,infuzateşi combinate,ceaiurile îşi pot creşte sau diminua eficienţa. Dacă nu respecţi anumite indicaţii,cura de ceaiuri poate avea efect de apă de ploaie asupra organismului.

Fii atentă la modul de preparare!

Din start îţi spun că apa de la robinet nu este bună pentru prepararea ceaiurilor cu efect medicinal,pentru că are mult clor,iar acesta poate influenţa negativ calităţile terapeutice ale plantelor. Cel mai bine,foloseşte apă plată. Pentru a fierbe ceaiul,e bine să utilizezi vase emailate,pentru că emailul este un material antibacterian şi nu emite substanţe cancerigene,indiferent de temperatura la care este preparat amestecul.

Evită ceaiurilela pliculeţe,pentru că în interiorul lor nu ai certitudinea că sunt exact acele plante medicinale de care ai nevoie. Mai bine foloseşte planta proaspătă sau uscată.

Ţine cont de timpul de infuzare

Este foarte important să nu bei ceaiul din recipiente de plastic sau de metal,pentru că substanţele cu efect terapeutic din ceai nu mai au efect scontat dacă intră în reacţie cu plasticul sau cu metalul. De aseamenea,este obligatoriu să respecţi indicaţiile de cantitate şi să nu pui din ochi dozele de plantă. Orice lucru în exces poate să ducă la complicaţii de sănătate.

Dacă trebuie să bei maximum 3 căni pe zi,e bine să ţii cont de îndrumări şi să nu depăşeşti dozele,cu gând că te vei face bine mai repede. Mai mult,ca să obţii cele mai multe beneficii de la un ceai,respectă perioada de infuzare. Fitoterapeuţii recomandă pentru fiecare ceai o anumită perioadă,în care se combină aromele şi substanţele terapeutice din plante.

Nu combina plantele după ureche

Există,într-adevăr,combinaţii miraculoase pentru sănătate,însă acestea pot fi recomandate de medicul fitoterapeut. Nu amesteca două-trei plante,de exemplu,care au efecte diuretice,ca să scapi de excesul de apă din corp! Unele au şi alte proprietăţi,anticoagulante,antisudorifice,antihipertensive,şi pot declanşa efecte advesre serioase în corp. Cu toate acestea,la recomandarea unui specialist,prin combinarea mai multor plante medicinale,se măreşte puterea de vindecare.

Evită să pui lapte în ceai

Chiar dacă se utilizează din ce în ce mai des această metodă,trebuie să-ţi spun că laptele adăugat în ceai reduce mult efectele benefice ale ceaiului. Ştii de ce? Din cauza cazeinei,care interacţionează cu substanţele binefăcătoare din ceai. Dacă nu te poţi lipsi de acest obicei,te sfătuiesc să foloseşti lapte de soia.

Mai multe