Aşa tratezi acneea la adolescenţi!

29 mai 2018   Îngrijire personală

Peste 80% din adolescenţi se confruntă cu acneea, care îşi face simţită prezenţa mai ales pe faţă, pe gât, pe umeri sau pe piept. Există modalităţi prin care acneea poate fi prevenită şi tratată.

Pe lângă faptul că este o problemă medicală, netratată, acneea poate avea şi un impact psihologic, deoarece scade stima de sine şi-i face pe adolescenţi să se simtă nesiguri şi ruşinaţi de înfăţişarea lor. Mai mult, în unele cazuri, acneea este şi dureroasă.

Primele semne ale acneei se manifestă la pubertate, când gonadele, adică ovarele şi testiculele, produc mai mulţi hormoni androgeni, care stimulează glandele sebacee din pori să producă sebum în exces. Din acest motiv, porii şi foliculii de păr sunt obturaţi cu piele moartă şi exces de sebum, ceea ce duce la inflamarea lor.

Cantitatea crescută de sebum stimulează şi înmulţirea bacteriei Cutibacterium acnes, ceea ce duce la agravarea problemei. „De asemenea, este foarte important să spălaţi părul, dacă este gras, şi să evitaţi produsele de coafare. În plus, este nevoie să aveţi grijă ca atunci când practicaţi sport să vă spălaţi imediat după exerciţii, pe faţă şi pe corp. Orice menţine transpiraţia la nivelul pielii poate agrava acneea“, recomandă Rodica Şotcan, medic primar dermatolog.

Factori agravanţi

Pe lângă cantitatea crescută de sebum, există şi alţi factori care agravează această afecţiune. Modificările hormonale din timpul ciclului menstrual pot declanşa apariţia mai rapidă a coşurilor. Şi produsele cosmetice care au în componenţa lor uleiuri pot agrava probema, întrucât încarcă tenul şi pielea nu mai poate să respire. Stresul şi anumite medicamente, precum litiul, iodul, unele antiepileptice pot, de asemenea, să provoace apariţia acneei, deoarece cresc producţia de sebum.

Află cum se tratează acneea la adolescenţi pe clicksanatate.ro.

Mai multe