„Bătălia” lunii: spanac versus urzici

17 aprilie 2013   Îngrijire personală

Sunt sărace în calorii, dar bogate în substanţe nutritive necesare corpului, mai ales primăvara, când suntem mai vulnerabile în faţa afecţiunilor de sezon. Dar care este cea mai bună sursă de vitamine şi minerale? Afli acum!

Probe obligatorii

• Proba caloriilor >Pentru o bună funcţionare a organismului,este indicat să consumi cât mai multe alimente care furnizează energie,fără a avea un aport prea mare de calorii. Spanacul conţine doar 23 kcal/100 g,devansând urzicile,cu 42 kcal/100 g.• Proba proteinelor >Urzicile au aproape acelaşi conţinut de proteine (2,7 g) ca şi spanacul (2,8 g). Sunt la diferenţă de doar un procent!• Proba carbohidraţilor >Dacă vrei să consumi mai puţine glucide,te sfătuim să optezi pentru spanac,cu al său procent de 3,6 g,în comparaţie cu urzicile,care conţin 7,4 g de carbohidraţi. Câştigă detaşat spanacul!• Proba fibrelor >Acestea menţin senzaţia de saţietate şi previn constipaţia,fapt pentru care este indicat să le consumi în cantităţi cât mai mari. Dintre cele două plante,urzicile conţin 7,4 g de fibre,în timp ce bietul spanac deţine doar 2 g.

Până acum conduce SPANACUL!

Proba mineralelor

• Calciu >Acest mineral este fundamental pentru menţinerea oaselor sănătoase. Urzicile câştigă detaşat cu 481 mg/100 g,spre deosebire de spanac,cu doar 99 mg/100 g.

• Fier >Când ai prea puţin fier în organism,poţi acuza simptome precum oboseală,stări de somnolenţă şi ameţeli. Atât spanacul,cât şi urzicile sunt ideale pentru consum,întrucât ambele au aproape acelaşi conţinut de fier (2,7 mg pentru spanac,în comparaţie cu 1,6 mg pentru urzici).

• Magneziu >În cazul acestui mineral,balanţa este în favoarea spanacului,care deţine 70 mg/100 g,în comparaţie cu cele 57 mg/100 g ale urzicilor.

• Potasiu >O inimă sănătoasă are nevoie de un consum constant de spanac,deoarece conţine 558 mg/100 g. Nici urzicile nu stau rău la acest capitol,întrucât conţin 334 mg/100 g.

• Sodiu >Avem nevoie de sodiu,însă în cantităţi moderate. De aceea,este indicat să consumi mai degrabă urzici (4 mg),decât spanac (79 mg).

La această probă câştigă detaşat SPANACUL!

Proba vitaminelor

Ei bine,am ajuns la ultima probă a competiţiei. Acum e timpul vitaminelor să-şi spună cuvântul.

• Vitamina A >Esenţială pentru piele,dar şi pentru vedere,vitamina A se găseşte din plin tot în spanac (482 de micrograme),devansând urzicile,care conţin doar 101 micrograme/100 g.

• Acid folic >Această vitamină din complexul B previne anemia,fiind esenţială în perioada de sarcină. Fruntaş este spanacul,care conţine 194 de micrograme/100 g,în timp ce urzicile au în compoziţia lor doar 14 micrograme/100 g.

• Vitamina K >La ultima rundă a acestei probe câştigă „la mustaţă“... urzicile,cu 489 de micrograme,comparativ cu spanacul,care conţine cu 16 micrograme mai puţin.

Fruntaşul acestei probe şi al întregii competiţii este SPANACUL!Cu toate acestea,este indicat să incluzi în alimentaţia ta şi urzicile,deoarece au numeroase beneficii.

Beneficiile spanacului  şi ale urzicilor

Datorită tuturor substanţelor nutritive pe care le conţine,spanacul reduce tensiunea arterială,calmează tusea şi este indicat în caz de anemie (datorită conţinutului mare de fier),acnee şi rahitism. De asemenea,el stimulează secreţiile pancreatice,fortifică vasele de sânge,inima şi ochii,acţionând totodată ca un agent anticancerigen.

Acestea au proprietăţi diuretice,astringente,antiseptice,depurative,emoliente,expectorante,tonice şi revitalizante. Un consum constant de urzici contribuie la detoxifierea şi la vitaminizarea organismului. Nu în ultimul rând,urzica impulsionează activitatea ficatului,precum şi pe cea a tractului gastrointestinal. Printre afecţiunile în care se recomandă consumul de urzică se numără diabetul,obezitatea,tulburările digestive şi biliare,reumatismul,guta,bronşita,hemoragiile interne şi ulcerul varicos.

Mai multe