Beneficii miraculoase ale usturoiului

11 februarie 2014   Îngrijire personală

Menţionat pentru prima oară în urmă cu 5000 de ani într-un tratat medical sanscrit, usturoiul a ajuns una din cele mai cunoscute plante folosite în remedii naturiste. Medicina populară recomandă usturoiul pentru tratarea a peste 100 de afecţiuni.

Pentru inima ta

Mai multe studii ştiinţifice efectuate de-a lungul anilor au scos în evidenţă efectele benefice ale usturoiului. Doi sau trei căţei de usturoi pe zi scad considerabil riscul de infarct,prevenind şi ateroscleroza (depunerea de colesterol pe artere). Studiile arată că o doză zilnică de 1ml extract usturoi/kg greutate corporală,consumată pe o perioadă de 6 luni,a determinat îmbunătăţirea stării pacienţilor care suferă de această boală.

Împotriva cancerului

Studii ale cercetătorilor elveţieni arată că oamenii care consumă usturoi crud sau gătit în mod frecvent,în comparaţie cu cei care nu o fac,au un risc scăzut la jumătate de a face cancer la stomac şi la o treime de a face cancer colorectal. Şi asta pentru că usturoiul are în componenţa sa peste 30 de compuşi şi antioxidanţi cu putere de blocare a agenţilor cancerigeni.

Ameliorează simptomele astmului

Usturoiul este eficient în ameliorarea astmului,a bronşitei cronice,a gripei,a rinitei şi a tusei convulsive. Un remediu vechi împotriva astmului este un sirop de usturoi preparat astfel:fierbi mai mulţi căţei de usturoi,până când se înmoaie. Adaugi oţet în cantitate egală cu apa şi dai usturoiul deoparte. Adaugi zahăr în lichid şi fierbi. Apoi torni siropul peste usturoiul fiert şi păstrezi într-un recipient. Mănânci în fiecare dimineaţă 1-2 căţei cu o lingură de sirop. Tusea persistentă îşi poate găsi „naşul“ cu câteva linguriţe  de suc de usturoi amestecate cu 1-2 linguriţe de miere,luate de 4 ori pe zi.

Citeşte şi:

Usturoiul-35 de beneficii pentru sănătate

Usturoiul reduce colesterolul

Usturoiul,leacul inimii

Suc...

... pentru îmbunătăţirea circulaţiei periferice. Se bea în fiecare dimineaţă,timp de 10 zile pe lună,sucul rezultat din zdrobirea a doi căţei mari de usturoi. Se consumă pe stomaculgol cu 30 de minute înainte de masă.

Tinctură...

... pentru  tonifiere sau prevenţia afecţiunilor virale şi bacteriene. Într-un recipient de 500 ml se pune o treime usturoi pisat şi restul alcool până la umplerea recipientului. Se lasă la macerat 15 zile,apoi se strecoară şi se pune într-un vas care se poate închide. Cura este următoarea:se începe cu 3 picături în 50 ml apă dimineaţa pe stomacul gol,apoi se creşte doza în fiecare zi cu câte o picătură până la 21 de picături. Apoi se scade zilnic până se ajunge la 3 picături. Această cură se face de două ori pe an,primăvaraşi toamna.

Sfatul specialistului

Cristina Bălănescu,fitoterapeut,cristina.balanescu@gmail.com

Efectele benefice ale usturoiului se datorează vitaminelor A,B şi C din componenţa sa,a mineralelor cum sunt fosfor,sulf,potasiu,iod,calciu,seleniu,siliciu sau a alicinei,cel mai important component activ. Usturoiul contribuie  la procesul digestiei oferind protecţie faţă de agenţii cancerigeni. Este laxativ şi vermicid (cu rol de distrugere a viermilor şi paraziţilor intestinali). Datorită efectului detoxifiant şi sudorific,are un rol important în scăderea riscului de apariţie a obezităţii. Rolul antiseptic şi bactericid se reflectă la nivel renal,ajutând la scăderea riscului de infecţii urinare. De asemenea,are rol antiinflamator,cu rol esenţial în profilaxia şi tratamentul reumatismelorşi a durerilor articulare în general. Consumul mare de alimente pe bază de usturoi poate să crească riscul apariţiei unor sângerări la persoanele care iau în paralel anticoagulante. Nu se fac aplicaţii direct pe piele cu usturoi zdrobit,deoarece poate să producă arsuri sau răni.

Mai multe