Calendarul plantelor medicinale de vară

29 mai 2013   Îngrijire personală

Le găseşti în mai toate regiunile din ţară în sezonul estival. Plantele cu colorit şi parfum îmbietor îţi alină durerile şi te ajută în nenumărate boli. Descoperă când este momentul potrivit să le culegi şi ce trebuie să iei de la ele pentru a fi sănătoasă tot anul!

LUNA MAI

Nucul ameliorează problemele tiroidei

Pe caniculă,este o adevărată plăcere să te relaxezi la umbra unui nuc. În plus,acest arbore fructifer care încununează multe peisaje de la noi din ţară deţine un portofoliu impresionant de virtuţi terapeutice.

Perioada de recoltare-Frunzele proaspete se adună începând cu luna mai,nucile verzi la mijlocul lui iunie,cojile fructelor înainte de a se coace,iar fructele tari în luna septembrie.Părţile active ale plantei-Frunzele,fructele şi cojile de nucă.

La ce te ajută-Folosite în remediile naturiste,frunzele şi fructele nucului ajută la creşterea imunităţii,în caz de infecţii urinare,boli ale inimii,ulcer,diabet,colită,afecţiuni ale tractului digestiv,dermatoză,varice şi în problemele cu tiroida.

Mod de preparare-Suferi de afecţiuni ale tiroidei? Încearcă frunzele de nuc! Aplică pe gât câteva straturi de frunze verzi,strivite puţin între degete. Lasă-le să acţioneze toată noaptea pe locul bolnav. Nu în ultimul rând,dermatozele se vindecă mai repede cu macerat din coajă verde de nucă. Umple un borcan cu trei coji tăiate mărunt sau tocate,toarnă peste ele oţet de mere şi lasă-le să stea trei săptămâni. Apoi,cu ajutorul unui pansament steril,tamponează pielea.

Pătlagina alungă afecţiunile respiratorii

Cunoscută şi sub numele de „regina drumurilor“,pătlagina este un blestem pentru culturi,dar o binecuvântare pentru cei care vor să se întremeze în caz de boală.

Perioada de recoltare-  Din mai până în septembrie.

Părţile active ale plantei-Frunzele

La ce te ajută-Principiile active din pătlagină au efecte curative în cazul infecţiilor respiratorii,bronşitelor,astmului,diareii,ulcerului,hipertensiunii arteriale,tusei,stomatitelor,hemoragiilor şi al reumatismului. Spune „adio” tusei convulsive cu siropul de pătlagină! Ca să-l prepari,pune într-un borcan mare straturi de frunze cu zahăr între ele. După ce s-a lăsat siropul,aşază borcanul într-o oală cu apă rece. Lasă amestecul să fiarbă o jumătate de oră şi,după răcire,pune leacul în sticle închise la culoare.

Mod de preparare-Spune „adio” tusei convulsive cu siropul de pătlagină! Ca să-l prepari,pune într-un borcan mare straturi de frunze cu zahăr între ele. După ce s-a lăsat siropul,aşază borcanul într-o oală cu apă rece. Lasă amestecul să fiarbă o jumătate de oră şi,după răcire,pune leacul în sticle închise la culoare.

Teiul,  bun pentru insomniaci

Parfumul teiului însoţeşte zilele însorite ale anotimpului cald. Încântare pentru simţuri,dar şi pentru aspectul delicat,florile de tei sunt o mină de aur şi în ceea ce priveşte folosirea lor pe tărâmul medicinei.

Perioada de recoltare-Sfârşitul lui mai şi toată luna iunie.

Părţile active ale plantei-Florile

La ce te ajută-Florile de tei sunt recomandate în bronşită şi gastrită,când nu poţi să dormi,eşti stresată,agitată şi te doare capul.

Mod de preparare-Ceaiul de tei este sedativ şi te ajută să treci cu brio peste cele mai tensionante momente. Adaugă 20 g de flori la un litru de apă fierbinte şi bea câte o cană înainte să mergi la culcare. Inflamaţiile gingiei şi ale mucoasei bucale pot fi şi ele ameliorate cu o infuzie de tei folosită sub formă de gargară. Pune la fiert patru linguri cu flori de tei la 250 ml apă şi adaugă o jumătate de linguriţă cu bicarbonat.

Salvia,remediu eficient împotriva răcelii

Dacă n-ai salvie,să-ţi cumperi,pentru că ţine bolile la distanţă. Un adevărat panaceu,planta e folosită de sute de ani în tratamentul bolilor interne şi externe.

Perioada de recoltare-Iunie-august.

Părţile active ale plantei-Frunzele şi florile.

La ce te ajută-Stările accentuate de oboseală,indigestia,balonarea,gripa,răceala,durerile reumatice,diabetul şi eczemele infecţioase sunt doar o mică parte din simptomele şi afecţiunile pe care le poţi îndepărta atunci când foloseşti preparatele medicinale din salvie.

Mod de preparare-Fricţionările cu oţet de salvie te întăresc în faţa gripei şi a răcelii,atunci când te supără reumatismul şi te simţi tot timpul obosită. Într-un litru de oţet natural de mere lasă la macerat,vreme de două săptămâni,50 de grame de frunze de salvie mărunţită.

LUNA IUNIE

Rănile se cicatrizează rapid cu gălbenele

Ai o cicatrice care nu se mai închide sau dureri provocate de afecţiunile stomacului? Gălbenelele îţi vin în ajutor. Remediile naturiste din aceste plante sunt recomandate sub formă de ceaiuri,tincturi sau unguente.

Perioada de recoltare-  Din luna iunie până la sfârşitul toamnei,pe vreme însorită.

Părţile active ale plantei-Tulpinile şi frunzele.

La ce te ajută-Gălbenelele ajută în tratarea acneei şi a inflamaţiilor tenului. Ele mai sunt folosite,extern,ca cicatrizant şi antiinflamator pentru arsuri,răni şi plăgi.

Mod de preparare-Extern,tinctura de gălbenele ajută epiderma să se regenereze după un accident şi închide rănile. Aplică pe locurile afectate comprese îmbibate cu un amestec format din 20 g de flori de gălbenele şi 100 g alcool de 70 de grade,care a stat la macerat opt zile. Dacă te doare stomacul din cauza gastritei sau a ulcerului,poţi să bei o infuzie calmantă cu gălbenele. Combină o linguriţă de plantă măcinată la o cană cu apă şi lasă 4-6 ore la macerat,la temperatura camerei. Bea patru căni pe zi,cu înghiţituri mici.

Coada-şoricelului,pentru bila leneşă

Are în palmares un întreg arsenal de între­buinţări medicale,care mai de care mai interesante. De aceea,coada-şoricelului,această plantă cu flori albe şi lunguieţe,nu trebuie să-ţi lipsească din trusa cu remedii naturiste.

Perioada de recoltare-Din luna iunie până toamna târziu.

Părţile active ale plantei-Florile.

La ce te ajută-Planta se foloseşte ca adjuvant în tratamentul hepatitei,al problemelor biliare,indigestie,hemoragie internă,arsuri,alergii,candidoză şi în transpiraţia excesivă.

Mod de preparare-Ca să linişteşti crizele de bilă,încearcă sucul de coada-şoricelului. Pune 50 de grame de plantă şi 50 ml de apă în blender şi,după ce s-a omogenizat prin mixare,stoarce amestecul rezultat prin tifon. Bea zilnic 50 ml din acest suc. Extern,sucul se poate folosi,sub formă de compresă,în tratarea bătăturilor,precum şi pentru a favoriza circulaţia sângelui. 

LUNA IULIE

Maghiranul îţi stimulează digestia

Originar din Arabia şi Egipt,maghiranul dă savoare mâncărurilor,dar este şi o plantă medicinală. Vechii greci credeau că a fost cultivat de Afrodita,zeiţa iubirii,şi-l foloseau pentru alinarea durerilor şi ca leac în caz de otrăviri sau convulsii.

Perioada de recoltare-Începând cu luna iunie până la sfârşitul lui august.

Părţile active ale plantei-Partea aeriană,ceea ce înseamnă tulpini,frunze şi flori.

La ce te ajută-Infuziile de maghiran îţi asigură o digestie mai bună,sunt tonice,deci ideale când te simţi foarte obosită sau nervoasă,calmează durerile abdominale şi favorizează eliminareagazelor intestinale. Mai mult,cataplasmele călduţe cu frunze de maghiran liniştesc durerile de stomac şi colicile la copii.

Mod de preparare-Infuzează o linguriţă de plantă mărunţită în 250 ml de apă clocotită. După 10-15 minute,strecoară ceaiul. Reţine că,pentru a obţine beneficiile dorite,e necesar să bei două-trei ceşti cu infuzie pe zi. Ca să faci un ceai antidepresiv,adaugă şase linguriţe cu maghiran peste 200 ml de apă. Cataplasmele le faci din foi de maghiran fierte şi aşezate pe un pansament,apoi pe zona dureroasă.

Roiniţa calmează stările nervoase

Plantă cu origini mediteraneene,cu miros asemănător lămâii,roiniţa creşte în sudul şi-n vestul ţării,în pădurile de stejar,de salcâm şi în general în locuri uscate. Se culege în zilele însorite,fără vânt,care ar putea să evapore uleiurile volatile ale florilor de roiniţă.

Perioada de recoltare-Din luna iunie până în august.

Părţile active ale plantei-Strânge doar frunzele de roiniţă,prin rupere,una câte una.

La ce te ajută-Roiniţa e cunoscută pentru faptul că alungă nervozitatea,având şi efect sedativ,dacă o foloseşti sub formă de tinctură. Poţi recurge la un ceai de roiniţă dacă te confrunţi cu greţuri,dureri de stomac sau menstruale,diaree,toxiinfecţie alimentară,colici intestinali. Sub formă de băi,cicatrizează rănile.

Mod de preparare-Infuzia de roiniţă o prepari din 5-10 g pulbere de frunze şi 200 ml de apă. Bea-o de trei ori pe zi când suferi de diaree,până trec simptomele. Dacă vrei să foloseşti tinctura de roiniţă ca sedativ sau contra durerilor menstruale,ai nevoie de 15 picături diluate în puţină apă,de trei ori pe zi. Tinctura o prepari punând la macerat pentru două săptămâni 15 linguri de pulbere de plantă şi 400 ml de alcool alimentar. La final,strecori tinctura şi o pui într-o sticlă închisă la culoare.

Sunătoarea este un excelent antiseptic

Creşte la margini de drum şi o recunoşti după florile ei galbene. Este vorba despre inconfundabila sunătoare,o plantă perenă,care intră în hibernare iarna,iar primăvara răsare din nou şi poate creşte până la un metru înălţime

.Perioada de recoltare-De la începutul lunii iunie şi până la finalul lui august.

Părţile active ale plantei-Culege tulpinile,frunzele şi florile plantei cu o seceră,pentru a nu o smulge cu tot cu rădăcină.

La ce te ajută-Din flori poţi prepara o tinctură bună în nevroze,depresie,migrene,astenie,insomnie,dureri menstruale. Partea aeriană a sunătoarei,de la tulpină şi până la flori,îţi este utilă pentru a face infuzii,bune în dereglările de ciclu,gastrită,boli de nervi,hepatită,menopauză sau pentru a realiza un ulei benefic în tratarea colicilor la bebeluşi,răni,opăriri sau în arsuri solare.

Mod de preparare-Pentru a face o infuzie de sunătoare,pune două linguriţe de plantă uscată,mărunţită într-o ceaşcă cu apă. Repetă procedura de două-trei ori pe zi,ca să te bucuri de efectele ei tămăduitoare. Îţi poţi face acasă şi ulei de sunătoare punând florile plantei într-o sticlă,fără să le presezi,adăugând ulei de măsline şi lăsându-l la soare timp de 2-3 săptămâni. Pentru tinctură,într-o sticlă,peste două mâini de flori toarnă două căni de alcool medicinal şi lasă la macerat 21 de zile.

Măceşele te întăresc după boală

Arbust înalt de până la trei metri,măceşul creşte în întreaga ţară. Se recoltează din momentul în care fructele lui se coc bine şi prind culoarea roşu-portocaliu. În această fază conţin cea mai mare cantitate de vitamina C.

Perioada de recoltare-Începând de la sfârşitul lunii august până în octombrie.

Părţile active ale plantei-Îţi sunt de folos doar fructele de măceş,pe care le culegi direct cu mâna atunci când ele sunt în pârg.

La ce te ajută-Măceşele au un conţinut de vitamina C de 50 de ori mai mare decât citricele,motiv pentru care sporesc imunitatea organismului şi grăbesc vindecarea bolilor,în perioada de convalescenţă. Infuzia din fructele de măceş normalizează circulaţia sângelui,de ajutor în arterită,hipertensiune,ateroscleroză. Decoctul îl poţi folosi dacă te dor dinţii,clătindu-ţi gura cu el,dar şi în rinite,colite. Vinul de măceşe are acţiune diuretică şi tonică în afecţiunile ficatului şi ale rinichilor.

Mod de preparare-Infuzia şi decoctul necesită două linguri de fructe zdrobite de măceşe. Ca să obţii vin,spală două kilograme de fructe şi pune-le într-o damigeană. Peste ele,torni două kilograme şi jumătate de zahăr topite în opt litri de apă călduţă. Laşi damigeana acoperită,pentru fermentat,timp de două săptămâni,timp în care o agiţi zilnic. Apoi,cu un furtun,muţi lichidul într-o damigeană curată,pe care o ţii la loc răcoros,alte două săptămâni,la finalul cărora vinul este gata.

LUNA AUGUST

Trei-fraţi-pătaţi,pentru detoxificare

Delicată,cu parfum de toporaşi,planta trei-fraţi-pătaţi îţi atrage atenţia prin florile în tonuri de violet,violet-albăstrui,galben sau alb-gălbui. Creşte în luncile umede,la marginea pădurilor,în zona de deal şi cea subalpină. Mai este numită şi panseluţa sălbatică.

Perioada de recoltare-Începând din mai până la finele lunii august.

Părţile active ale plantei-Adună partea aeriană a plantei (tulpini,frunze,flori),numai în perioada înfloririi ei.

La ce te ajută-Trei-fraţi-pătaţi,folosită sub formă de infuzie,are proprietăţi diuretice,depurative,de un real sprijin în caz de încetinire a tranzitului intestinal,dar şi pentru afecţiuni alergice,astm şi urticarie. Tot contra alergiilor şi a astmului e de încercat siropul de trei-fraţi-pătaţi. Tinctura din această plantă este bună pentru eliminarea toxinelor acumulate în organism,iar cataplasmele ajută în dermatite şi psoriazis.

Mod de preparare-Dacă pentru o simplă infuzie din această plantă foloseşti doar o linguriţă de trei-fraţi-pătaţi şi 200 ml de apă,pentru tinctură îţi trebuie 20 de linguri de pulbere şi două căni cu alcool alimentar mai tare,de 90 de grade,pe care le laşi la macerat zece zile. În scop depurativ,ia 15 picături cu apă,de trei ori pe zi. Cataplasma necesită două-trei linguri cu pulbere şi puţină apă caldă,din care faci o pastă. O menţii pe zona cu probleme circa o oră. Siropul se face din 80 g flori,pe care le pui într-o sticlă închisă la culoare. Umpli sticla cu apă şi aştepţi o jumătate de zi până să strecori lichidul. Apoi,îl dai în clocot un sfert de oră,cu 800 g de zahăr. Din sirop,iei cinci linguri pe zi,înainte de masă.

Sulfina „pune pe fugă“ neplăcerile menopauzei

O întâlneşti prin toată ţara,de-a lungul întregului sezon cald,pe marginea drumurilor şi pe coastele pietroase. Este sulfina,pe care o recunoşti imediat după frunzele zimţate şi florile galbene aşezate în formă de spic. Tocmai aceste ramuri înflorite sunt folosite în medicina naturistă.

Perioada de recoltare-O poţi aduna de la începutul verii până în septembrie.

Părţile active ale plantei-Culege florile,dar şi partea aeriană a sulfinei. Pentru a-ţi uşura recoltarea,foloseşte un cuţit sau o seceră.

La ce te ajută-Sub formă de ceai,sulfina este bună în astm,boli de rinichi,anxietate,atac de panică,nervozitate,reglarea tensiunii arteriale. Dacă ai reumatism,încearcă şi cataplasmele cu sulfină pe lângă tratamentul primit de la medic,iar dacă nu mai faci faţă simptomelor menopauzei,ia tinctură de sulfină.  

Mod de preparare-O ceaşcă cu apă şi o linguriţă cu flori uscate şi fărâmiţate sunt ingredientele uneia dintre cele două porţii zilnice de ceai de sulfină. Pentru tinctură,îţi trebuie 20 de linguri cu pulbere de frunze de sulfină,peste care adaugi două căni cu alcool alimentar. Peste

14 zile,strecori şi iei câte cinci picături diluate în puţină apă,de trei ori pe zi.

Mai multe