Cardamomul, al treilea cel mai scump condiment din lume, este inamicul kilogramelor în plus
Cardamomul este un condiment cu o aromă intensă, uşor dulce, comparabilă cu cea a mentei. Acest condiment originar din India este disponibil astăzi în întreaga lume şi este folosit atât în reţete dulci, cât şi sărate, dar şi ca remediu naturist pentru multiple afecţiuni. Se crede că seminţele, uleiurile şi extractele de cardamom au proprietăţi medicinale impresionante şi au fost folosite în medicina tradiţională de secole.
Cardamomul este considerat regele condimentelor şi este al treilea cel mai scump ingredient de acest gen, după şofran şi vanilie. Cel mai des cultivat şi folosit este cardamomul verde, condiment cu un gust plăcut, apropiat de cel al lămâii, dar şi cu uşoare note asemănătoare celei de eucalipt şi camfor. Noi îţi prezentăm beneficiile important pentru sănătate ale cardamomului, susţinute de ştiinţă.
Aport nutritiv
Cardamomul este o sursă bogată de minerale precum fier, magneziu, seleniu, zinc şi mangan. Alţi nutrienţi conţinuţi de acest condiment sunt calciul, potasiul, vitamina B şi vitamina C. De asemenea, poate conţine cantităţi mici de proteine, fibre alimentare şi acizi graşi esenţiali. Cel mai important, cardamomul este bogat în compuşi naturali cu proprietăţi antioxidante, de ajutor în prevenirea multor boli cronice.
Scade tensiunea arterială
Cardamomul poate fi util pentru persoanele cu hipertensiune arterială. În cadrul unui studiu, cercetătorii au dat trei grame de pudră de cardamom pe zi unui număr de 20 de adulţi, diagnosticaţi cu hipertensiune arterială. După 12 săptămâni, nivelul tensiunii arteriale a acestora a scăzut semnificativ, până la nivelul normal. Rezultatele promiţătoare ale acestui studiu pot fi legate de nivelurile ridicate de antioxidanţi din cardamom, care au ajutat la scăderea tensiunii arteriale. De asemenea, cercetătorii bănuiesc că acest condiment poate scădea tensiunea arterială şi datorită efectului său diuretic.
Ajută în problemele digestive
Condimentul exotic s-a dovedit de ajutor în ameliorarea disconfortului digestiv, a greţii şi a vărsăturilor şi în creşterea apetitului. Proprietatea cea mai cercetată a cardamomului, în ceea ce priveşte ameliorarea problemelor de stomac, este cea de a ajuta la vindecarea ulcerelor. Aşadar, un studiu de laborator a constatat că extractul de cardamom ar putea preveni complet sau reduce dimensiunea ulcerului gastric cu cel puţin 50%. Studiile stiinţifice recomandă un consum moderat de cardamom, deoarece o cantitate prea mare ar avea un efect advers, dăunând sistemului digestiv.
Este inamicul kilogramelor în plus
Includerea acestui condiment în dieta zilnică poate ajuta în procesul de slăbire. Cardamomul este un stimulent digestiv şi diuretic eficient, impulsionând metabolismul şi ajutând organismul să ardă grăsimile mai eficient. În plus, consumul acestui condiment ajută la reducerea retenţiei de apă. Un adevărat diuretic natural, cardamomul elimină, aşadar, apa suplimentară care este reţinută sub formă de urină. De asemenea, cardamomul ajută la eliminarea grăsimii din regiunea abdominală şi reduce balonarea şi indigestia.
De folos pentru îngrijirea dentară
Cardamomul are proprietăţi antimicrobiene puternice care, pe lângă o bună igienă dentară, pot ajuta la eliminarea respiraţiei urât mirositoare. Fitochimicul prezent în uleiul de cardamom, cineolul, este un antiseptic puternic, cunoscut pentru uciderea bacteriilor care provoacă respiraţia urât mirositoare şi prevenirea cariilor dentare. Studiile arată că extractele de fructe şi seminţe de cardamom, prin proprietăţile lor antibacteriene şi antiinflamatorii, ajută şi împotriva infecţiilor parodontale.
Adaugă ani vieţii
Potrivit tradiţiei chineze, consumul de ceai de cardamom este cunoscut a fi secretul longevităţii. Bogat în antioxidanţi, ceaiul de cardamon ajută la eliminarea toxinelor şi menţine curate toate sistemele interne. Experţii terapiei alternative Ayurveda recomandă ca acest condiment să fie consumat zilnic pentru o sănătate de fier şi pentru a creşte speranţa de viaţă.
Citeşte şi alte articole captivante în ediţia cu numărul 26 a revistei Click! pentru femei, pe care o găseşti la toate punctele de distribuţie a presei.