Ce afecţiuni poţi trata cu anghinare

20 iulie 2015   Îngrijire personală

Deşi rea la gust, anghinarea este foarte apreciată de cei care suferă de afecţiuni biliare, hepatice sau digestive.

Chiar dacă perioada optimă de recoltare a acestei plante – mai exact a frunzelor ei – tocmai s-a încheiat,nu este târziu să descoperi câteva lucruri importante cu privire la puterile pe care le deţine. Şi-apoi,în cazul în care n-ai apucat să-ţi culegi anghinare cu mâna ta,fii pe pace:se găseşte la toate magazinele cu produse naturiste.

O plantă cu... tradiţie

De origine mediteraneană,anghinarea – cunoscută popular şi sub denumirile de amăreală sau darul Sfintei Marii – a fost folosită ca plantă de leac încă din cele mai vechi timpuri. Din Antichitate,medicii greci şi romani o întrebuinţau în tratarea celor care sufereau de icter,indigestii sau stări de greaţă. Chiar şi chimiştii îi acordau atenţia cuvenită,fiind pentru ei principalul ingredient al unei licori despre care se credea că are capacitatea de a scoate din organism toate substanţele toxice. Mai apoi,anghinarei i s-au descoperit alte şi alte proprietăţi,aşa încât,prin secolul XVIII,medicii îşi puneau toate speranţele în puterile ei de a vindeca hepatita A. Şi se pare că toţi,pe rând,au avut dreptate în privinţa extraordinarelor capacităţi ale plantei cu gust amar. La noi în ţară,anghinarea se cultivă mai ales în sud (judeţele Ilfov,Ialomiţa,Teleorman,Olt,Dolj,Constanţa),acolo unde temperaturile sunt în general mai ridicate,pentru că planta este mare iubitoare de soare şi căldură.

Doctorul bilei şi al ficatului

Lista afecţiunilor pentru care anghinarea este un veritabil şi eficient medicament este destul de lungă. În fruntea acesteia se află bolile bilei şi ale ficatului,care i-au adus plantei popularitatea,mai ales că stilul modern de viaţă,alimentele mult prea rafinate,sedentarismul şi stresul au făcut ca cel puţin un sfert din populaţia cu vârsta de peste 30 de ani să sufere de blocaje în funcţionarea bilei şi colecistului. Aceeaşi anghinare are efecte terapeutice remarcabile în hepatite,ajutând ficatul să revină la volumul normal şi să îşi menţină normală structura,prevenind apariţia proceselor de fibrozare şi evoluţia spre ciroză. 

Ajută la reglarea tranzitului intestinal

Anghinarea este o bogată sursă de vitamine (A,B1,B3,C,E,K) şi minerale esenţiale (calciu,fier,potasiu,fosfor şi iod). De asemenea,100 de grame de plantă conţin nu mai puţin de 4,7 g de fibre,ceea ce o recomandă celor care suferă de tulburări ale tranzitului intestinal. În plus,diminuează semnificativ riscul apariţiei cancerului de colon.

Tratamente naturiste

•    Hepatite de tip A,B,C şi D,steatoză hepatică:1-1,5 g extract de anghinare pe zi,luat pe stomacul gol,90 de zile.

•    Dischinezie biliară:este indicat să combini cantităţi egale de anghinare,păpădie,sunătoare şi gălbenele. Prepară o infuzie din 500 ml apă clocotită şi o lingură de amestec din plante. Consumă această infuzie neîndulcită,pe parcursul unei zile,înainte şi după mesele principale.

•    Reflux gastro-esofagian:300 mg extract de anghinare,înainte cu cinci minute de fiecare masă.

•    Stări de greaţă şi vomă:jumătate de linguriţă de pulbere de anghinare înghiţită cu un pahar de apă cu lămâie.

•    Sindromul colonului iritabil:10 g de pulbere de anghinare pe zi,pe stomacul gol,cu jumătate de oră înainte de masă.

Ştiai că... nivelul ridicat de cianină din anghinare menţine un nivel scăzut al colesterolului „rău“,prin stimularea eliminării grăsimilor şi ajutând astfel la asigurarea unei valori constante a colesterolului bun?

Indicată diabeticilor

Anghinarea le este utilă diabeticilor,pentru că are capacitatea de a stabiliza nivelul glicemiei în sânge. De asemenea,previne hipertensiunea arterială,stimulează sistemul imunitar,protejează sistemul osos,asigură buna funcţionare a metabolismului,tratează anemia. Iar în afara tuturor acestor afecţiuni,anghinarea mai poate fi de ajutor şi celor care „păcătuiesc“ consumând un pahar de alcool în plus,pentru că are capacitatea de a ameliora neplăcutele simptome ale mahmurelii.

Alină pofta de dulce

Probabil că ai văzut măcar o dată la televizor acele spoturi difuzate cu insistenţă care promit o scădere spectaculoasă în greutate,fără niciun alt efort,graţie extractului de anghinare. Ei bine,adevărul este că planta poate doar detoxifica organismul şi poate ajuta astfel la eliminarea a cel mult două kg,iar ulterior poate reduce pofta de dulciuri. Dar în absenţa unei diete corespunzătoare şi a mişcării,totul rămâne doar o... poveste de adormit adulţii.

Mai multe