Ce boli alină rapiţa

23 mai 2016   Îngrijire personală

Rapiţa mare (Brassica napus) este cultivată pe suprafeţe mari în multe ţări ale lumii, fiind folosită pentru producerea uleiului apreciat de gospodine, în industria cosmetică şi ca leac în medicina naturistă.

Tratează afecţiunile renale

Dacă suferi cu rinichii,consumă napi de rapiţă,cruzi. Napii reprezintă rădăcina îngroşată a plantei şi au în compoziţie proteine (1%),hidraţi de carbon (6 %),vitamina A,vitamine din complexul B,vitamina C,potasiu,calciu,fosfor,fier. Poţi să-i introduci în salate,sau să-i consumi în stare uscată,sub formă de infuzie,obţinută dintr-o lingură de rădăcină bine mărunţită la 2 căni cu apă clococită. Infuzia se bea pe parcursul întregii zile.

Împotriva ulcerului varicos

Foloseşte cataplasme cu frunze proaspete de rapiţă,aplicate la locul afectat. Acoperă frunzele cu tifon şi lasă 24 de ore. Pune apoi comprese cu ceai:50 g frunze la un litru de apă clocotită,lasă la infuzat 30 de minute. Toarnă lichid călduţ peste o compresă sterilă,aplică pe locul afectat. Repetă întreaga procedură până ce îi observi efectele benefice.

Are efect diuretic

În cure de detoxifiere sau pentru eliminarea excesului de apă din organism,bea o infuzie dintr-o lingură de pulberede napi de rapiţă la 500 ml apă clocotită.  Lasă acoperit 10-15 minute,strecoară,bea zilnic întreaga cantitate,în 2 reprize (la interval de 4-5 ore).

Dreneză ficatul

Folosit intern,uleiul de rapiţă are calităţi excepţionale în tratarea bolilor tubului digestiv. Ajută la drenarea ficatului,distruge paraziţii intestinali şi e indicat în tratarea enteritelor. O linguriţă de ulei de rapiţă e folositoare în caz de constipaţie cronică.

Vindecă furunculele

În uz extern,rapiţa ajută la vindecarea abceselor şi furunculelor. Foloseşte cataplasme din napi fierţi,aplicate local. Masează uşor zona dureroasă,pentru ca napii să-şi lase sucul.

Mai multe