Cele mai bune unguente din plante
Plantele aduc beneficii sănătăţii nu doar când sunt consumate sub formă de ceai sau tinctură, ci şi când fac parte din compoziţia unguentelor.
Unguentul cu gălbenele,ideal în cazul iritaţiilor
Aplicat de două ori pe zi,unguentul de gălbenele este unul dintre cele mai bune tratamente naturiste le-a oferit pentru problemele pielii. Extractul de gălbenele este cel care grăbeşte cicatrizarea rănilor,reduce inflamaţiile,tratează arsurile solare,micozele şi eczemele. Pentru unguent ai nevoie de patru linguri de flori de gălbenele,o lingură miere,o lingură ceară de albine şi şapte linguri de unt. Pune untul într-un vas,la foc mic,iar după ce s-a topit,adaugă restul de ingrediente. Laşi vasul pe foc 10 minute,strecoară amestecul după ce s-a răcit tornă-l în recipiente mai mici (curăţate în prealabil). Păstreză unguentul la frigider (cel mult trei luni).
Recomandări:arsuri,iritaţii,înţepături de insecte,degerături,furuncule,eczeme,ulceraţii,eritem fesier,contuzii.
Unguentul cu tătăneasă,bun cicatrizant
Folosită încă din cele mai vechi timpuri ca medicament natural,tătăneasa se numără printre plantele care au o puternică acţiune de regenerare a pielii. Alantoina,unul din compuşii din plantă,are proprietăţi antiinflamatoare şi favorizează cicatrizarea ţesuturilor afectate. Ca să prepari unguentul,ai nevoie de 50 ml tinctură de tătăneasă (o poţi procura din magazinele naturiste),două linguri ceară de albine şi 150 g untură de porc. Pune untura într-un vas pe foc,adaugă ceara şi amestecă până se topesc. După ce s-au răcit,toarnă tinctura şi pune compoziţia în cutii curăţate în prealabil. Aplică unguentul pe locul afectat,de două ori pe zi.
Recomandări:contuzii,ulcer varicos,inflamaţii articulare,arsuri,reumatism,circulaţie sanguină deficitară,eczeme.
Unguentul cu sunătoare vindecă arsurile
Lista de proprietăţi terapeutice ale sunătoarei nu este una scurtă:probleme digestive,afecţiuni cardiovasculare,boli ale sistemului nervos. Sub formă de unguent,planta este de ajutor în cazul plăgilor,arsurilor,contuziilor,dar şi a altor neplăceri,cum sunt mâncărimile sau senzaţia de usturime de la nivelul pielii. Pentru a face unguentul,ai nevoie de flori de sunătoare (trei-patru mâini),ulei de măsline (sau de in) şi de 10 picături de ulei esenţial de mentă. Pune florile într-o sticlă,acoperă-le cu ulei de măsline şi lasă cinci săptămâni la soare. După ce lichidul capătă culoarea roşiatică,strecoară conţinutul,adaugă uleiul volatil de mentă şi pune-l în sticluţe mai mici,închise la culoare,pe care le păstrezi în frigider. În caz de nevoie,aplică unguentul pe zona afectată de două ori pe zi.
arsuri,înţepături,răni,ulcere de gambă,dermatite alergice,eczeme,crampe musculare,reumatism,gută.