Cicoarea alină numeroase afecţiuni

7 septembrie 2015   Îngrijire personală

În popor i se mai spune cociţă, dudău, doruleţ, floarea secerei, scai voinicesc, pentru că oamenii i-au dat cicorii tot felul de nume de-a lungul timpului. Proprietăţile cicoarei au fost descoperite şi preţuite încă de pe vremea romanilor, care la început o cultivau ca pe o legumă.

Lista cu indicaţiile terapeutice ale acestei plante este lungă,începând cu afecţiunile digestive şi ale ficatului şi continuând cu problemele cardiace şi cele care ţin de nivelul ridicat de colesterol „rău“ din sânge.

Cicoarea conţine substanţe amare,ca inulina şi colina,care uşurează digestia şi au acţiune benefică în caz de probleme biliare,hepatice şi renale.

Medicina naturistă utilizează de la cicoare atât partea aeriană,cât şi rădăcina,pe care e bine să o recoltezi în luna noiembrie,iar apoi să o usuci într-un loc aerisit şi călduros.

Cicoarea-Decoctul,remediu în afecţiunile digestive

Durerile cauzate de ulcer sau de gastrită pot fi calmate cu decoctul de cicoare,care reduce durerile abdominale şi reface mucoasa stomacului.

Poţi prepara decoctul din 15-30 g de rădăcină sfărâmiţată de cicoare (aproximativ trei linguriţe) la un litru de apă clocotită. Fierbi amestecul cinci minute,apoi laşi vasul acoperit încă un sfert de oră.

După ce filtrezi lichidul,poţi beacâte o cană de decoct pe zi,până la dispariţia simptomelor.

De asemenea,aceste dureri pot fi diminuate prin masaj cu ulei de cicoare. Ai nevoie de 50 ml de ulei de floarea-soarelui şi de două linguri de cicoare mărunţită,pe care le amesteci şi le păstrezi într-o sticlă. Oricând ai dureri,fă-ţi masaj cu acest ulei până scad din intensitate.

Ceaiul de cicoare protejează ficatul

Cicoarea este un excelent hepatoprotector,care previne şi problemele legate de secreţia bilei. O poţi consuma ca atare,adăugând la salata preferată frunze proaspete de cicoare sau sub formă de ceaiuri.

Indiferent cum ajunge în corp,această plantă are acţiune pozitivă asupra ficatului. Din tulpinile şi rădăcinile de plantă mărunţită fă ceai şi bea două – trei ceşcuţe pe zi.

Tinctura de cicoare,benefică în bolile de inimă

Zilele toride pot fi un adevărat calvar pentru cardiaci. De aceea,pe caniculă,persoanele cu afecţiuni ale inimii ar trebui să consume tinctură de cicoare.

Aceasta previne hipertensiunea,palpitaţiile şi ajută şi în caz de insuficienţă cardiacă. Poţi achiziţiona tinctură de cicoare de la magazinele de tip plafar sau o poţi prepara acasă.

Într-un borcan închis la culoare pune 20 de linguri de rădăcină mărunţită de cicoare,acoperă cu alcool de 50 de grade şi închide ermetic.

Amestecul se lasă la macerat 12 zile,după care,în cură de 45 de zile,se ia câte o linguriţă de tinctură de două-trei ori pe zi,diluată cu apă.

Cicoarea te scapă de constipa ţ ie

Poţi uita de simptomele neplăcute ale constipaţiei,dacă vei consuma zilnic una – două căni de infuzie de cicoare. Dintr-o linguriţă de rădăcină uscată şi pisată la 200 ml de apă clocotită faci o infuzie,pe care o laşi acoperită un sfert de oră.

Tot în combaterea constipaţiei,indiferent dacă e mai veche sau doar ocazională,este eficient decoctul dintr-o linguriţă de pulbere din rădăcină de cicoare la 200 ml de apă,pe care-l fierbi câteva minute.

Ştiai că…

… cicoarea este un surogat pentru cafea? Îţi trebuie o rădăcină uscată de cicoare,spălată şi tăiată bucăţi,pe care o râşneşti şi prăjeşti. O prepari la fel cum îţi faci cafeaua preferată,cu zahăr,lapte ori frişcă,în funcţie de gust. Alternativa fără cofeină are proprietăţi energizante,de aceea nu este indicat s-o bei seara,înainte de culcare.

Pont

Ţii cură de slăbire? Cicoarea îţi vine în ajutor,pentru că substanţele din compoziţie pot reduce pofta de mâncare. Bea cu o jumătate de oră înainte de masă câte o ceşcuţă de ceai.

Info

Inulina din compoziţia cicorii poate scădea nivelul colesterolului „rău“ din sânge.

Aten ţ ie!

Dacă suferi de blocaje sau de inflamaţii intestinale,consultă un specialist în medicina plantelor înainte de a consuma preparate din cicoare.

Sfatul specialistului

Dr Mihai Alin Scarlat

Cicoarea se recomandă în stimularea funcţiei hepatice şi ameliorarea afecţiunilor ca dischinezie biliară,colici biliare,hepatită cronică şi acută,insuficienţă biliară,icter,colici biliare,congestii hepatice şi splenice. De asemenea,planta are acţiune colagogă,coleretică şi ajută în stimularea funcţiilor renale. Pentru a reduce simptomele afecţiunilor hepatice consumă decoct din rădăcină de cicoare,pe care-l prepari din două linguriţe de rădăcină mărunţită şi părţile aeriene,uscate şi pisate,şi 200 ml de apă rece. Ceaiul se fierbe cinci minute şi se bea călduţ în trei reprize,înaintea meselor principale.

Mai multe