Cum gestionezi durerea

30 aprilie 2018   Îngrijire personală

Nu e niciodată uşor să gestionezi durerea. Dacă durerea temporară o mai duci cum o mai duci, durerea cronică e mai greu de gestionat. Fie că e o durere mică, dar constantă, sau o durere agonizantă, durerea cronică interferează cu activităţile tale zilnice şi te încetineşte sau te reţine din a ţi le îndeplini. E bine să găseşti un remediu natural, care să nu producă efecte adverse.

Mai ales că vorbim, în lumea asta a noastră, de o adevărată adicţie de medicamente opioide.

Sincronizarea interpersonală

Atingerea ne apropie de oameni şi, de asemenea, atenuează durerea. Dovada e simplă şi stă în rezultatele unor studii serioase, care au demonstrat că, atunci când aveau dureri crunte, faptul că-şi ţineau partenerul de mână le sincroniza ritmul cardiac şi pe cel respirator cu cel al partenerului, lucru care se traducea printr-o atenuare a senzaţiei de durere.

Fenomenul se numeşte sincronizare interpersonală şi le ajută mai ales pe mamele aflate în travaliu, în camera de naştere.

Condimentarea cu turmeric

Minunatul condiment galben e un antiinflamator puternic dar specialiştii recomandă ca acesta să nu fie consumat sub formă de capsule sau extracte, pentru simplul motiv că nu poţi fi niciodată sigur de ce conţin ele. Aşa că opţiunea pentru condimentul în stare naturală e cea mai sigură. El poate fi combinat cu ghimbirul (care are şi el acţiune antiinflamatoare) şi, împreună, chiar ajută la disiparea durerii.

Alăptatul

După o naştere prin cezariană, cele mai mari dureri apar a doua zi de la incizie. Durerile acesteia pot fi atenuate prin alăptarea bebeluşului. Din fericire, nu se nasc cu dinţi, deci încă nu ştiu să muşte, doar ca să te vadă tresărind, dar asta nu te scapă de ragade (se inflamează areolele mamare). Oricum ai da-o, alăptarea induce în creierul mamei eliberarea de serotonină, hormonul fericirii, care are efecte analgezice.

Un somn de noapte odihnitor

Studiile pe animale au relevat că lipsa somnului poate să intensifice durerea, de asemenea, şi studiile pe oameni au arătat acelaşi lucru. Calitatea somnului, spun neurologii, influenţează mult modul în care e simţită durerea. Un somn de cel puţin 7 ore pe noapte e, probabil, cel mai bun prieten al tău când vine vorba de gestionarea unor dureri constante.

Meditaţiile

Tot mai multe studii privind durerea arată că a fi atent asupra ei, a-i acorda toată atenţia, a te concentra pe durere, adică a fi prezent în durere, poate s-o atenueze.

Intensitatea durerii este dată de conotaţia psihologică negativă – am fost educaţi că durerea e un lucru rău – astfel că tindem să credem că avem dureri mai mari decât sunt, de fapt. Gestionarea durerii, din acest punct de vedere, implică să te concentrezi pe ceea ce simţi în momentul prezent, iar explicaţia neurologilor este că acest lucru detensionează emoţional – cu alte cuvinte multă intensitate resimţită artificial din cauze psihologice e înlăturată. Nu e nimic paradoxal aici – pe măsură ce ne concentrăm pe senzaţia de durere uităm de factorul emoţional, psihologic, care o intensifică artificial.

Ţine în braţe a unui copil

Bebeluşii care sunt ţinuţi la pieptul adulţilor, mai ales dacă sunt piele pe piele, nu mai resimt durerea – sunt studii care au remarcat asta. De asemenea, purtatul în braţe al copiilor are un efect euforic nu doar asupra copilaşului, ci şi asupra părintelui (adultului) care-l duce. Acest lucru e în strânsă legătură cu eliberarea de serotonină în creier, care induce această euforie pe care toţi părinţii o cunosc.

Mai multe