Cum să-ţi detoxifici rinichii în mod natural

21 decembrie 2017   Îngrijire personală

Suferi de balonare şi de oboseală cronică? Ai pietre la rinichi, probleme cu tenul sau infecţii urinare recurente? Ar trebui să te gândeşti să faci o detoxificare a rinichilor. Cu cât mai multe toxine laşi să se acumuleze la rinichi, cu atât mai mult rişti o boală renală sau un colaps complet al acestora.

Cei mai mulţi oameni se nasc cu doi rinichi, fiecare de mărimea unei mingi de tenis. Rinichii sănătoşi au milioane de nefroni care filtrează toxinele. Toxine care sunt, apoi, eliminate prin urină. Rinichii nesănătoşi îşi pierd capacitatea de a filtra toxinele, iar acestea încep să se acumuleze în sânge. Toxine acumulate excesiv în corp dau ameţeli şi induc voma, scăderea apetitului, slăbiciune generalizată, o schimbare a simţului gustului, piele care mănâncă. Rinichii sunt unele dintre organele care muncesc cel mai mult în corpul nostru. În fiecare zi, aceştia filtrează aproximativ 100-120 de litri de sânge, în timp ce elimină toxinele şi excesul de fluid. Rinichii monitorizează presiunea arterială, fabrică celule roşii, reglează nivelul de calciu pentru oase puternice şi echilibrează nivelul de electroliţi.

Înainte să începi o cură de detoxificare

Dacă te-ai hotărât să-ţi cureţi rinichii, dă-i corpului tău acea şansă în plus făcând tot ce-ţi stă în putinţă ca să-i imprimi un avantaj. Asta include eliminarea totală a toxinelor (alimente modificate genetic, zahăr, mâncare procesată, lactate, cafeină, prăjeli, grăsimi saturate) din dieta ta zilnică. În acelaşi timp, nu mai fuma şi nu mai bea o săptămână înainte şi după cura ta de detoxifiere.

Încearcă să elimini chimicalele care se găsesc în detergenţii de casă, în lenjeriile de pat, produsele de curăţat, şampoane, săpunuri şi odorizanţi de cameră. Înlocuieşte câte poţi cu produse naturale. Dacă vrei să investeşti într-un card de acces la sală, ia-ţi cursuri de yoga sau Pilates. Aceste exerciţii meditative stimulează circulaţia şi sistemul limfatic, precum şi sistemul digestiv.

Câteva reţete detox pentru curăţarea rinichilor

Multe dintre problemele renale nu arată simptome din timp. De obicei, trece multă vreme până să se vadă ceva. E important să-ţi păstrezi rinichii sănătoşi cu mult timp înainte de aceste semne.

Corpul tău e făcut să se detoxifice în mod natural şi să elimine acidul uric prin urină. Dar, atunci când rinichii nu funcţionează cum trebuie, toxinele se acumulează în sânge. Mănâncă multe legume şi fructe crude, în timpul curei şi stai departe de carne şi produse lactate.

Atunci când corpul tău desface o chimicală denumită purină, care e fabricată în mod natural şi care se găseşte în anumite alimente, acesta devine acid uric. Acidul uric poate cristaliza în sânge şi se poate acumula la încheieturi provocând dureri articulare. Asta se întâmplă în timpul unui atac de gută. Un studiu publicat în Societatea Americană de Nefrologie arată că o dietă săracă în proteine e mult mai bună pentru pacienţii în colaps renal.

Alimente indicate pentru sănătatea rinichilor tăi sunt: oţetul de mere, fructele de pădure, frunzele de păpădie, legumele cu frunze verde-nchis, nucile şi seminţele, turmericul, morcovii.

Cum obţii oţetul de mere

Oţetul de mere e foarte bun pentru stimularea activităţii întregului organism şşi a sistemului imunitar. Acidul acetic, fosforic şi citric ajută la eliminarea pietrelor renale şi previn formarea altora noi. Cel mai bine e să bei un amestec de 2 linguri de oţet de mere, 700 – 800 ml de pă filtrată şi 2 linguri de miere organică, dimineaţa, pe stomacul gol.

Smoothie de fructe de pădure

Afinele, murele, căpşunile, zmeura, merişoarele sunt bogate în vitamine, minerale, flavonoide şi antioxidanţi cu proprietăţi anti-inflamatoare. Prepară un smoothie din:

•    O cană de fructe de pădure de tot felul

•    O sfeclă roşie crudă, curăţată de coajă

•    100 ml de suc de merişor

•    100 ml de lapte organic, iaurt sau chefir

•    2 linguri de oţet de mere

•    1 cană de frunze verde închis, la alegere.

Ceai din frunze de păpădie

Frunzele de păpădie conţin flavonoide, care curăţă rinichii, purifică sângele şi cresc volumul de urină. Bea ceai din frunze de păpădie zilnic.

Turmericul e foarte bun pentru curăţarea sângelui şi a rinichilor, datorită unui compus care se numeşte curcumină. Adaugă turmeric peste orice mănânci şi gata!

Mănâncă 6-7 morcovi organici pe zi şi adaugă-ţi morcovi cruzi la orice smoothie.

Sfecla roşie are un antioxidant care inhibă creşterea tumorilor canceroase şi înlătură calciul acumulat în rinichi. Fă-ţi o salată din sfeclă crudă, morcov organic şi frunze de păpădie, tăiate foarte fin.  Fă-ţi un dressing cu oţet de mere. Excelent!

.

Mai multe