Dureri de stomac? Aşa le domoleşti!
Chiar dacă sâcâitoare, durerea de stomac nu este în general periculoasă. În schimb, durerile frecvente şi intense pot să indice o afecţiune serioasă. Câteva leacuri ajută la calmarea neplăcerilor.
MUŞEŢELUL potoleşte crampele
Crampele stomacale sunt contracţiile intermitente,însoţite de durere sau de disconfort. Le simţi în zona abdomenului. Cauzele cele mai frecvente sunt indigestia,gastroenterita,fl atulenţa excesivă (gaze stomacale). Datorită proprietăţilor antiinfl amatoare,dezinfectante şi stomahice (care favorizează digestia),infuzia de muşeţel calmează crampele,chiar şi de cele însoţite de colici şi diaree.
Poţi folosi muşeţelul în combinaţie cu menta. Îţi mai poţi prepara o infuzie din mai multe plante uscate (muşeţel,mentă,salvie,coada-şoricelului,pelin – în cantităţi egale). Opăreşte 2 linguri din acest amestec cu 200 ml de apă. Lasă la infuzat 15 minute şi bea ceaiul pe stomacul gol,în două reprize,în aceeaşi zi.
GHIMBIRUL ajută digestia
Indigestia cronică este caracterizată prin durere care recidivează şi disconfort în partea superioară a stomacului. Ghimbirul are puterea de a accelera golirea stomacului şi are efect calmant. Pentru probleme gastrice,prepară o infuzie simplă. Rade 2-3 rădăcini de ghimbir crud şi opăreşte-le în 300 ml de apă clocotită. Bea ceaiul pe parcursul zilei şi continuă să-l consumi până când dispar problemele.
FENICULUL alungă colicile abdominale
Planta are efect calmant şi favorizează evacuarea gazelor intestinale,grăbind digestia. Te ajută să scapi de fl atulenţă,potoleşte crampele şi restabileşte apetitul.
De aceea,feniculul este recomandat în caz de tulburări digestive,dispepsie (tulburare a procesului de digestie,manifestată prin dureri şi balonări),colici abdominale. Prepară o infuzie din ½ linguriţă de fructe de fenicul la 200 ml de apă clocotită. Lasă vasul acoperit 15-20 de minute şi bea 2-3 căni de ceai pe zi.
MENTA,clasicul antidiareic
Izma bună sau menta ajută la menţinerea bunei funcţionări a tractului digestiv şi previne apariţia crampelor. Planta este utilă în cazul infecţiilor gastrointestinale,vomei şi greţurilor. Principiile active din frunzele sale au proprietăţi antiseptice,carminative (calmează durerile abdominale şi favorizează evacuarea gazelor intestinale) şi antidiareice.
Dacă vrei să scapi de neplăceri,prepară-ţi o infuzie din frunze de izmă. Foloseşte o linguriţă de frunze mărunţite la 200 ml de apă clocotită. Lasă vasul acoperit 30 de minute şi bea 3 căni de ceai pe zi. Dacă ai o senzaţie de vomă,bea ceaiul rece,cu înghiţituri rare.
SFATUL SPECIALISTULUI
Dr. Ruxandra ConstantinaMedic specilist medicină familie,apifitoterapie,naturopatieMEDICA RD ESTHETIC,0734 410 417
Cele mai bune plante care calmează durerile şi arsurile de la nivelul stomacului,scad aciditatea gastrică,ajută la refacerea mucoasei gastrice lezate sunt:lemn-dulce,salcâm,gălbenele,pătlagină,mentă,muşeţel. Pentru că de multe ori aceste dureri pot avea un substrat nervos,este bine să folosim şi plante cu efect calmant,relaxant,antistres,precum:sunătoare,roiniţă,lavandă sau tei. Aceste plante se pot utiliza sub formă de ceaiuri (3 căni pe zi,după mese),uleiuri (de cătina,sunătoare,gălbenele),comprimate.