Fisticul: beneficii pe care nici nu le bănuiai!
Din ce în ce mai mulţi oameni descoperă, la nivel mondial, beneficiile consumului de fistic. Micile fructe oleaginoase cu coajă combat o mulţime de boli serioase.
Protejează inima
Fisticul contribuie la buna funcţionare a sistemului cardio-vascular,protejând inima. Ajută la scăderea colesterolului din sânge,prevenind apariţia infarctului şi a atacurilor vasculare cerebrale. Fisticul este o excelentă sursă de fitosteroli,compuşi capabili să scadă concentraţia de colesterol„rău” din sânge.
Scade riscul de cancer
Fisticul scade riscul apariţiei tumorilor canceroase. Este bogat în substanţe antioxidante (beta-caroten şi luteină,ce dau culoarea specifică verde),care întârzie îmbătrânirea şi previn apariţia cancerului.
Îţi păstrează silueta
Fiecare „boabă de fistic are în jur de 3-4 calorii. Practic,fisticul este fructul oleginos cu coajă cel mai mic aport caloric. Studiile arată că dacă consumi fistic în coajă,mănânci mai puţin:actul de a încerca să scoţi fructul din învelişul solid descurajează consumul compulsiv.
Are efect destresant
Fisticul conţine mult potasiu,ceea ce duce la scăderea concentraţiei de cortizol – hormonul eliberat ca răspuns la stres.
Atenţie la produsele colorate!
De multe ori,vei găsi în comerţ fistic de culoare roşie. Atenţie însă:în natură nu există fistic roşu . Anumiţi comercianţi vopsesc fructul,pentru a masca imperfecţiunile de la recoltare.