Flori de leac pentru afecţiunile femeieşti
Medicina naturistă se bazează pe numeroase terapii cu flori, pentru a alina cele mai frecvente afecţiuni la care sunt predispuse femeile. Florile protejează sănătatea aparatului genital, acţionând pozitiv şi asupra sistemului nervos.
Durerile menstruale,bufeurile cauzate de menopauză,anexita,infecţiile vaginale,stresul şi durerile de cap sunt doar câteva dintre afecţiunile cu care se confruntă femeile. Există remedii naturale care le pot combate,însă administrarea lor trebuie făcută cu atenţie,pentru că au şi contraindicaţii.
De exemplu,uleiurile volatile din florile de coada-şoricelului pot produce stări de vomă şi vărsături la gravide,iar dacă se depăşeşte doza recomandată de medic declanşează reacţii alergice.
Coada-şoricelului şi muşeţetul,de ajutor în infecţii
Dacă suferi din princina unei infecţii vaginale ori de anexită,poţi încerca băile de şezut cu infuzie de coada-şoricelului (trei linguri de plantă la 500 ml de apă clocotită),în fiecare seară,înainte de culcare,cel puţin 5 zile.
Muşeţelul are acţiune antibiotică,fiind indicat în infecţii vaginale (candidoză). Poţi face băi de şezut cu o infuzie preparată din două linguriţe de flori de muşeţel la 200 ml de apă fiartă.
Gălbenelele stopează hemoragia
Ciclul menstrual dereglat,durerile puternice,fluxul abundent de sânge sunt probleme cunoscute de orice femeie. Tinctura de gălbenele reglează şi calmează aceste afecţiuni. O găseşti la magazinele de tip naturist sau o poţi prepara în casă din 20 g de flori uscate şi mărunţite la 100 ml de alcool 70°,pe care le laşi la macerat 10 zile.
Înainte s-o foloseşti,agită bine sticla. Ia 30 de picături de tinctură de gălbenele cu puţină apă de 3 ori pe zi,dacă vrei să ţi se regleze ciclul menstrual. În caz de leucoree sau tricomonază,fă spălături locale cu o influzie de gălbenele preparată din 10 g de flori la 100 ml de apă clocotită.
Salvia calmează nervii
Ca şi lavanda,salvia este un prieten de nădejde de fiecare dată când suntem copleşite de gânduri şi de stres. Bea 3 căni cu ceai de salvie pe zi şi tonusul psihic se va îmbunătăţi. Pentru a prepara acest ceai,este de ajuns o lingură de plantă uscată la o cană cu apă.
Creţişoara combate durerile menstruale
Crampele abdominale din timpul ciclului menstrual,migrenele,precum şi infecţiile urinare şi vaginale pot fi tratate cu remedii din creţişoară. Prepară o infuzie dintr-o linguriţă de plantă la 250 de ml de apă şi bea câte 2 căni cu ceai pe zi.
Efectele se vor vedea în scurt timp. Creţişoara poate fi administrată şi sub formă de tinctură,pe care o găseşti la magazinele naturiste. Pentru neplăcerile de mai sus,ia câte 30 de picături pe zi,diluate în apă.
Roiniţa alină durerile de cap
Este folosită de multă vreme în combaterea durerilor de cap,precum cefalee şi migrene. Această plantă este recomandată şi în stările de stres şi de tensiune,pentru că are rol de calmare şi de liniştire a stărilor anxioase. Prepară o infuzie dintr-o lingură de plantă la o cană cu apă. Lasă să deoparte 10 minute înainte de consum. Dacă migrenele sunt intense,bea 3 căni de ceai pe zi,îndulcit cu miere.