Întrebări şi răspunsuri despre sterilet. Incomodează actul sexual, favorizează apariţia sarcinii extrauterine?

5 august 2021   Îngrijire personală

Mijloc de contracepţie cu eficienţă crescută, steriletul are numeroase avantaje, dar şi câteva contraindicaţii.

Există şi câteva mituri sau aspecte neclare despre acest dispozitiv şi este bine să ştii să deosebeşti realitatea de ceea ce se spune „în popor‟. Reţine că steriletul nu protejează de bolile cu transmitere sexuală, pentru acest lucru fiind rcomandată folosirea prezervativului.

Este indicat doar femeilor care au născut

Dispozitivul intrauterin (DIU), cum mai este numit steriletul, este un mic obiect din plastic, care se plasează în interiorul cavităţii uterine, unde are acţiune contraceptivă prin inflamaţia sau prin modificările hormonale produse. „Orice femeie care solicită o metodă contraceptivă poate beneficia de un dispozitiv intrauterin. Steriletul poate fi recomandat mai ales femeilor care au născut numărul de copii planificat şi doresc o metodă contraceptivă eficientă, de lungă durată şi reversibilă, dar şi pacientelor care nu au născut, dispozitivul intrauterin neafectând fertilitatea femeilor şi, de asemenea, nu interferează cu actul sexual. Mai poate fi indicat femeilor care au contraindicaţii pentru contracepţia orală (hormonală): fumătoare, patologie hematologică (care provoacă o stare de hipercoagulare sangvină) sau femeilor care au dificultăţi în procurarea, dar şi utilizarea pilulei contraceptive sau a mijloacelor de barieră‟, afirmă dr. Claudia Mehedinţu.

Poate incomoda actul sexual

Există ideea preconcepută că steriletul ar putea jena actul intim sau că bărbatul îl poate simţi în timpul raportului sexual. Este însă doar un mit, întrucât steriletul este implantat în uter, nu în vagin, acolo unde are loc penetrarea. Totuşi, în cazul în care dispozitivul incomodează înseamnă că şi-a modificat poziţia, iar în acest caz este nevoie de un consult ginecologic.

Determină apariţia sarcinii extrauterine

În sarcina ectopică (extrauterină), ovulul fertilizat se implantează în alt loc decât în uter. Orice femeie poate avea o astfel de sarcină, risc mai mare existând în cazul prezenţei anomaliilor la nivelul trompei uterine. Folosirea steriletului pe o perioadă lungă poate fi cauza apariţiei sarcinii extrauterine. Se estimează că jumătate dintre sarcinile apărute la femeile cu sterilet sunt extrauterine.

Poţi rămâne însărcinată chiar dacă ai sterilet

În afara abstinenţei, nicio metodă contraceptivă nu oferă protecţie totală. Există un risc de apariţie a sarcinii la femeile cu dispozitiv intrauterin, însă acesta este destul de mic. „Nivelul sarcinilor accidentale la utilizatoarele de DIU este de aproximativ 1/100 femei/1 an‟, afirmă prof. univ. dr. Claudia Mehedinţu.

Nu este potrivit pentru femeile cu fibrom

Folosirea steriletului are câteva contraindicaţii absolute şi relative. Sarcina, perioada de mai puţin de patru săptămâni după naştere, infecţiile pelvine acute în evoluţie sau recidivante, antecedentele de sarcină extrauterină, cu malformaţii uterine importante, fibromul submucos, hemoragiile genitale şi cancerul genital reprezintă contraindicaţiile absolute. Cele relative sunt antecedentele de salpingită, riscul înalt de boală cu transmitere sexuală, stenoza cervicală, dismenoreea, menoragia, anemia, vaginita şi cervicita.

SFATUL SPECIALISTULUI

Prof. univ. dr. Claudia Mehedinţu, UMF „Carol Davila‟, medic primar obstetrică-ginecologie, Spitalul Clinic Nicolae Malaxa, Bucureşti

Există mai multe tipuri de dispozitive intrauterine: cele hormonale şi cele cu cupru. Cele hormonale sunt în formă de T şi descarcă intracavitar uterin o anumită cantitate de levonorgestrel, care este o progestină utilizată în tratamentul menstruaţiilor abundente. Dispozitivele intruterine cu cupru au diferite forme: T, omega şi sferică. Dispozitivele intrauterine în formă de T determină, în 16% din cazuri, malpoziţie, iar dintre DIU malpoziţionate trei sferturi provoacă durere sau sângerare. DIU în formă de T malpoziţionate sunt adesea nedetectate la ecografiile uzuale transvaginale care, în general, sunt 2D. Dimensiunea steriletului este extrem de importantă în ceea ce priveşte adaptarea acestuia în cavitatea uterină. Lăţimea medie a uterului este de 25 mm, iar cel mai mic DIU în formă de T este de 30 mm, probabil ca să se inclaveze şi să migreze mai puţin. De cele mai multe ori, se găseşte pe piaţă doar DIU de 32 mm, şi atunci evident că braţele steriletului sunt mult mai mari decât lăţimea uterului, iar acestea penetrează în muşchiul uterin, provocând durere şi sângerare. Spre deosebire de acestea, cele în formă sferică se adaptează perfect cavităţii uterine, neiritând endometrul şi astfel nu provoacă durere şi sângerare.

Mai multe