Leacuri cu albăstrele

22 octombrie 2016   Îngrijire personală

În Europa, din cauza folosirii ierbicidelor, florile răsar din ce în ce mai rar în lanurile de cereale. Colorate în diverse nuanţe - de la violet la albastru deschis sau alb - , albăstrelele cresc şi pe marginea drumului, în solurile uscate. Au multiple întrebuinţări în medicina tradiţională.

În scop terapeutic,se culeg doar florile de culoare albastră. Recoltarea are loc la orele amiezei,după ce se evaporă roua şi când florile sunt complet deschise. Înainte de a fi folosite la prepararea remediilor,trebuie puse la uscat pe o coală de hârtie,în straturi foarte subţiri. Pot fi lăsate la uscat în casă,când temperatura din încăpere nu depăşeşte 35 de grade Celsius. Din 4-5 kg de flori prospăt culsese se obţin 1,5 kg plantă uscată.

Ceaiul bun la toate

Ceaiul se prepară dintr-o linguriţă de flori uscate la o cană cu apă fierbinte. Se lasă 5 minute la infuzat şi se bea lichidul călduţ-câte o cană,de 3 ori pe zi. Lichidul conţine o serie de compuşi benefici (pectine,antioxidanţi,săruri de potasiu şi magneziu şamd),cu efect antiinflamator,calmant,slab diuretic,tonic. Băut înaintea unor activităţi ce presupun efort susţinut,ceaiul ajută la menţinerea tonusului muscular. În plus,lichidul acţionează şi asupra calculilor renali,ajutând la eliminarea lor. Ceaiul obţinut din albăstrele,frunze de merişor şi cozi de cireşe are efect diuretic şi de detoxificare.

Comprese şi cataplasme

Albăstrelele mai sunt bune pentru spălături externe,comprese,cataplasme sau pentru masaj local. Aceasta,datorită proprietăţilor lor antiinflamatoare,antiseptice,bacteriostatice (opresc dezvoltarea bacteriilor),emoliente şi calmante. În uz extern,remediile cu albăstrele combat diverse afecţiuni:

·         Pentru întărirea muşchilor faciali,se folosesc comprese cu ceai de albăstrele. Ceaiul se face dintr-o lingură de flori la o cană cu apă fierbinte.

·         În cazul de contracţii musculare,se foloseşte o alifie de albăstrele,pregătită din 3 linguriţe de flori uscate,200 grame de unt şi 10 grame de ceară de albine. Se freacă energic,până se obţine o compoziţie omogenă. Se lasă la frugider o zi,apoi se topeşte şi se trece prin tifon. Unguentul se păstrează în recipiente mici,la frigider,şi se foloseşte pentru ameliorarea durerilor musculare. Se aplică local,masând uşor.

·         În cazul articulaţiilor afectate de artrită,se utilizează comprese cu ceai de albăstrele,pregătit din 2 linguri de flori la 2 pahare cu apă clocotită. Se lasă compresa să acţioneze timp de 15-20 de minute. De asemenea,ceaiul poate fi băut,având acelaşi efect.

Contra iritaţiilor ochiului

Infuzia de albăstrele se foloseşte şi pentru alinarea iritaţiilor oculare-a conjunctivitei şi a inflamaţiilor pleoapelor. În industria cosmetică,din albăstrele se prepară loţiuni  de ten cu efect antiîmbătrânire. Ajută la estomparea liniilor fine de sub ochi şi a ridurilor,ajută la regenerarea pielii.

Mai multe