Leacuri de la munte

20 decembrie 2015   Îngrijire personală

Aerul curat de la munte şi drumeţiile prin păduri sau de-a lungul râurilor aduc multe beneficii sănătăţii. În plus, coniferele şi plantele care cresc în inima naturii se folosesc în remediile naturiste pentru afecţiunile de sezon, cum sunt răceala şi gripa.

Leacuri de la munte cu ceai de muguri de pin-ajutor în caz de gripă

Bogaţi în răşină,ulei esenţial,vitamina C,flavonoide şi glucozide,mugurii de pin au proprietăţi terapeutice valoroase. În caz de bronşite,laringite,tuse sau gripă,este eficient ceaiul de muguri de pin. Pune 2-5 linguri de muguri într-un vas încăpător,apoi toarnă 300 ml de apă fierbinte. După 10 minute,strecoară infuzia şi,pentru a nu te arde,aşteaptă ca ceaiul să se răcească alte 10 minute. Consumă băutura de 3 ori pe zi,până te simţi mai bine.

Leacuri de munte cu tinctura de brad-cicatrizează rănile

Tinctura de răşină de brad este un leac cunoscut pentru cicatrizarea mai rapidă a negilor,eczemelor,arsurilor şi tăieturilor. Pune într-o sticlă 3-4 linguri de răşină şi toarnă alcool alimentar de 80-90 de grade. Închide recipientul ermetic şi lasă-l să stea într-un loc răcoros pentru 3 zile,timp în care agiţi de mai multe ori flaconul. Strecori şi depozitezi conţinutul în sticluţe închise la culoare. La nevoie,aplici extern 2-3 picături de tinctură pe zona afectată.

Atenţie!Înainte de a aplica tinctura pe piele,fă un test de alergie.

Leacuri de munte cu siropul de brad-calmează tusea

Dacă după răceală sau gripă ai rămas cu o tuse persistentă,încearcă siropul de ace de brad. Pune într-un borcan 500 g de ace zdrobite. Adaugă 500 ml de miere şi acoperă recipientul. Lasă vasul să stea într-un loc călduros 30 de zile,după care strecoară amestecul şi păstrează-l în sticle mici,pe care le ţii la frigider. Consumă o jumătate de linguriţă de sirop,de 6 ori pe zi,7 zile.

Inhalaţiile cu ulei de jneapăn ameliorează bronşita

În fitoterapie,de la jneapăn se folosesc mugurii,acele şi uleiul esenţial. Acesta din urmă,în cantităţi mici,are efecte antiinflamatoare şi antiseptice,fiind recunoscut pentru faptul că ajută la desfundarea căilor respiratorii. Dacă suferi de bronşită cronică,pune într-un vaporizator de ceramică 2 picături de ulei esenţial de jneapăn,2 de ulei esenţial de bard şi 1de ulei esenţial de fenicul. Fă inhalaţii cu acest amestec,la nevoie.

Idei Click! pentru femei

Dacă te doare capul,consumă câte 4-5 linguriţe de sirop de muguri de pin.

În cazul în care te confrunţi cu infecţii urinare sau infertilitate,băile de şezut cu ceai de ramuri tinere de pin (3-4 mâini de ramuri fierte 5 minute,în 5 l de apă) sunt de mare ajutor.

Pentru tenul iritat,siropul de muguri de pin face minuni. Aplică pe faţă un strat subţire de sirop,iar după 15 minute,îndepărtează lichidul cu o dischetă demachiantă îmbibată în lapte.

Mai multe