Leacuri garantate contra virozelor
Dureri de gât, nas înfundat, tuse şi febră... Înainte să dai iama în dulapul cu medicamente, încearcă să vii de hac neplăcerilor, folosindu-te de remedii naturiste.
Răceala trece cu sirop de hrean
Sursă bogată de vitamine şi de minerale,care stimulează imunitatea,hreanul este de mare ajutor dacă ai răcit. Rădăcina lui conţine sinigrină,o substanţă cu proprietăţi antibiotice şi antibacteriene,dar şi uleiuri eterice cu efect calmant.
Ca să prepari siropul,dă printr-o răzătoare măruntă o rădăcină de hrean,aproximativ 250 g,apoi adaugă patru linguri cu miere,amestecă bine şi strecoară printr-un tifon. Pune ce a rămas la fiert în apă,cât să le acopere,presează-le bine după ce le-ai luat de pe foc şi combină-le cu siropul crud. Bea câte trei linguri pe zi,după mesele principale. De asemenea,pentru a preveni apariţia răcelii,ia dimineaţa,pe stomacul gol,timp de o lună,câte o lingură de hrean ras cu miere.
Sucul de varză,contra sinuzitei
Ai nasul înfundat,febră şi te doare foarte tare capul? Dacă aceste simptome s-au agravat în urma unei răceli,este posibil să ai o inflamaţie la nivelul sinusurilor-cavităţi localizate în jurul ochilor,obrajilor şi nasului-,adică sinuzită. Întrucât au proprietăţi antiinflamatoare,foile de varză strivite,aplicate la rădăcina nasului şi pe frunte,reduc inflamaţia şi desfundă sinusurile. Le poţi fixa cu ajutorul unei feşi de bumbac. De asemenea,pune în fiecare nară câte o jumătate de linguriţă cu suc proaspăt de varză albă,obţinut cu ajutorul storcătorului,de două ori pe zi.
Gargară cu miere şi lămâie pentru angină
Durerea şi usturimea de la nivelul faringelui pot fi calmate dacă îţi faci gargară,de trei ori pe zi,cu un amestec preparat dintr-o linguriţă de miere şi sucul unei lămâi. Fierbe-le cu un vârf de cuţit de sare şi cu 250 ml de apă fierbinte. La fel de eficientă este şi supa fierbinte cu usturoi. Pisează doi căţei de usturoi şi pune-i într-o porţie de supă de pui sau de legume.
Scapi de bronşită cu decoct de ceapă roşie
Când tusea nu-ţi dă pace,ai dureri musculare şi transpiri mult,poate fi vorba de o bronşită. Ca să ameliorezi simptomele,fierbe 100 g de ceapă roşie mărunţită în 250 ml de apă,lasă la răcit,apoi adaugă 50 g de miere şi bea câte o linguriţă din două în două ore,în timpul zilei.
Sfatul specialistului-Dr. Ruxandra Constantina,medic de familie,competenţe în apifitoterapie Cabinet consultanţă naturopată. Tel:0733.299.355
În anotimpul rece,când virozele au o frecvenţă crescută,pentru stimularea imunităţii,se pot lua capsule sau tinctură de echinacea,în cure de la 10 până la 30 de zile,în funcţie de vârstă. Un alt remediu benefic în caz de răceală este extractul de chimen negru,sub formă de comprimate,care are proprietăţi antioxidante,de trei ori pe zi,20-30 de zile.
La fel de eficiente,mai ales în caz de faringite şi amigdalite,sunt şi lăptişorul de matcă,mierea,polenul,păstura şi propolisul,care conţin vitamine şi minerale. Pentru copii,sunt indicate siropurile presate la rece din fructe de pădure,cum ar fi cătina,afinele şi măceşele. Adulţii pot bea ceaiuri de soc,citrice şi fructe de pădure,care hidratează şi înlătură senzaţia de frig şi sunt surse importante de polifenoli şi antioxidanţi.