Leacuri străvechi cu leurdă
Denumită şi ceapa vrăjitoarelor, usturoi de pădure sau usturoiţă, leurda este un aliment-medicament, datorită substanţelor active pe care le conţine. Din cele mai vechi timpuri, ea a fost folosită pe post de plantă „bună la toate“, având un puternic efect detoxifiant.
Leurda înfloreşte în luna aprilie sau mai,prin urmare o poţi folosi primăvara deoarece calităţile curative sunt la cote maxime în acest sezon. Din punct de vedere medicinal,importante sunt frunzele. Ea conţine şi vitamine din grupul B,amidon precum cel din cereale,proteine,glucide şi grăsimi,săruri minerale de calciu,fier,fosfor,sodiu,cupru,magneziu,mangan,uleiuri cu conţinut de sulf,uleiuri eterice şi celuloză.
Folosită de daci şi de romani
Cunoscută pentru beneficiile ei asupra sănătăţii încă de pe vremea dacilor,leurda este folosită şi astăzi pentru tratarea bolilor de rinichi,ca depurativ. Şi romanii o întrebuinţau ca adjuvant în ritualul de detoxifiere specific primăverii,pentru că poate curăţa sângele,plămânii şi tractul digestiv.
Eficientă împotriva micozelor
Pentru că în compoziţia ei se găsesc substanţe antibacteriene şi antivirale,tinctura de leurdă este foarte bună în tratarea micozelor unghiilor. Se aplică comprese cu tinctură nediluată,pe care o găseşti la plafar,şi se ţin pe zona afectată aproximativ 3-4 ore. În cazul micozelor vaginale,se diluează două linguri cu tinctură în jumătate de cană de apă şi se fac spălături interne.
Ajută la reglarea nivelului colesterolului
Adenozina conţinută de leurdă este o substanţă care ajută la scăderea colesterolului „rău“,diminuând în acelaşi timp şi tensiunea mărită. Fiind şi un bun vasodilatator,leurda reglează bătăile inimii şi menţine elasticitatea vaselor de sânge. Astfel,formarea cheagurilor de sânge este îngreunată.
La ce mai este bună leurda?
-hipertensiune-tromboflebită-varice şi hemoroizi-astm sau bronşită cronică-răceală şi gripă-combaterea efectelor secundare ale tratamentului cu antibiotice-deficit de magneziu
Curăţă stomacul
Substanţele cu proprietăţi vermifuge conţinute de leurdă ajută la inhibarea şi eliminarea paraziţilor intestinali (viermi intestinali,limbrici) şi refac în acelaşi timp şi flora intestinală. De asemenea,poate fi folosită şi în tratarea colitelor,a constipaţiilor cronice,a diareei,a dizenteriei,a indigestiilor şi a balonărilor. În aceste cazuri,se recomandă cure cu salată de leurdă,timp de o lună.
Remedii de făcut acasă
În caz de dizenterie sau colici
Se pisează bine bulbii sau frunzele de leurdă. O linguriţă cu plantă astfel
rezultată se infuzează în 300 ml de apă fiartă şi răcită timp de o oră. Se beau câte 50-100 ml,de trei ori pe zi,cu jumătate de oră înainte de masă.
Dacă ai dereglări ale ciclului menstrual
O lingură cu frunze (proaspete sau uscate) tocate mărunt se infuzează în apă fierbinte,cât să le cuprindă,timp de 2-3 ore. Se strecoară şi se beau câte 50 ml,de trei-patru ori pe zi,în cure de 21 de zile.
În caz de tuse convulsivă
O legătură de frunze se toacă mărunt şi se pune într-un borcan,cât să umpli trei sferturi din el. Apoi se toarnă alcool de 70 de grade ca să acopere plantele,ţinându-se la macerat timp de două săptămâni,la întuneric. Se strecoară şi se păstrează la frigider. Se administrează trei picături zilnic şi se mai adaugă treptat câte una,până ajungi la 12-15 picături,de trei ori pe zi. Se bea cu apă călduţă sau cu ceai din plante. Se administrează în cure de 10 zile,cu pauză de cinci zile între ele.