Mierea, aurul lichid
Pe rafturile magazinelor şi la târgurile de produse ţărăneşti găseşti numeroase sortimente de miere. Ştii care sunt beneficiile ei şi cum te poate ajuta să ţii bolile la distanţă?
Un leac bun la toate
Când eram copil,mama avea întotdeauna un borcănel cu miere la îndemână,pentru situaţiile în care tusea nu îmi dădea pace sau mă ustura foarte tare în gât. Cu doar câteva linguriţe de miere,luate la intervale regulate,senzaţia neplăcută dispărea ca prin minune,iar tusea se calma.
Beneficii pentru sănătate
Mierea conţine antioxidanţi,care reduc riscul bolilor de inimă. De asemenea,e de folos în tratarea ulcerului şi a altor boli gastrointestinale. Are proprietăţi antibacteriene,antifungice şi antivirale.
Recomandată de nutriţionişti
Mierea este cea mai bună cale pentru a înlocui zahărul din dieta ta,iar nutriţioniştii o recomandă celor care vor să îşi ţină greutatea sub control. Un studiu realizat la Universitatea americană San Diego arată că înlocuirea zahărului cu miere ajută la prevenirea acumulării de kilograme şi totodată scade tensiunea arterială. Rezultatele aceluiaşi studiu sugerează că mierea poate să scadă nivelul trigliceridelor.
Cum o foloseşti la gătit
Când o foloseşti în deserturi şi nu ştii ce cantitate să pui,formula e destul de simplă:dacă reţeta îţi cere să pui o cană de zahăr,înlocuieşte-o cu o jumătate de cană de miere. Atunci când o măsori,unge cana gradată pe interior cu puţin ulei. Astfel,mierea va curge mai uşor din recipient. Redu temperatura cuptorului cu 25 de grade Celsius,ca să previi arderea desertului. La o cană de miere cu care înlocuieşti zahărul,e bine să reduci cantitatea de lichid (lapte,apă sau alt ingredient) din reţetă cu un sfert de cană.
Sursă naturală de energie
Mierea conţine zaharuri naturale (80%),apă (18%),minerale,vitamine,polen şi proteine (toate însumând 2%). Aşa că nu este de mirare că a fost numită combustibilul perfect pentru organism. Este un ingredient ideal la micul dejun. Vei vedea că îţi va da energie pentru întreaga zi!
Tabelul caloriilor
100 g
Miere de salcâm
Valoare energetică 302 kcalProteine 0 gCarbohidraţi 75,6 g
Miere de tei
Valoare energetică 330 kcal
Proteine 0,4 g
Carbohidraţi 80 g
Miere polifloră
Valoare energetică 329 kcal
Proteine 0,3 g
Carbohidraţi 80 g
Miere de mană
Valoare energetică 315 kcal
Proteine 0,4 g
Carbohidraţi 81 g